Tre shqiptarë në Eurovizion: Ermal Meta. Eleni Foureira, Eugent Bushpepa - nga K.Traboini


Ermal Meta
(https://youtu.be/R0NF8BZlH4I)

TRE SHQIPTARË NË EUROVIZION 2018:
Ermal Meta, Eleni Foureira, Eugent Bushpepa.

Ermal Meta është lindur në Fier, me 20 prill 1981, në moshën 13 vjeçare ikën familjarisht emigrant në Itali bashkë me vëllanë, motrën dhe nënën. Në kujtesën e tij e mbresëlënie nga vendlindja ka mbetur ashpërsia e babait por edhe butësia e mirësia e nënës së vet shkodrane, pianistja Mira Borova. E paharruar i mbetet një këngë e kompozuar në moshën 12 vjeçare në atdhe kushtuar një vajzë bashkëmoshatare që donte.
Nëna e Ermal Metës është nga rrethi familjar i muzikantit të shquar shkodran Luan Borova. Por edhe në lidhje familjare me këngëtaren e madhe Meliha Doda që ka lind ne Shkodër dhe në moshën 22 vjeçare ka shkuar në Vlorë dhe njihet si shkodrania interpretuese e shquar e këngës qytetare vlonjate. 
Duke pas parasysh gjithë këtë rreth muzikantesh (edhe babai i tij ishte muzikant)  tashmë e dimë se nga buron gjeni muzikor i artistit të madh shqiptaro-italian Ermal Meta.
Le të shpresojmë të ketë të njëjtin sukses edhe në festivalin europian - Eurovizion që zhvillohet këtë vit në Portugali ku do të kemi tre shqiptarë protagonistë; Ermal Meta i Italisë, vajza shqiptare që përfaqëson Qipron, Eleni Foureira, natyrshëm dhe Eugent Bushpepa, që përfaqëson Shqipërinë me këngën "Mall" .
Eleni (Entela) Foureira
(https://youtu.be/j38oAewmWEA)
Po kush është këngëtarja qe përfaqëson Qipron ne Eurovizion 2018 në Portugali?
Eleni Foureira (emri i saj i vërtetë është Entela Fureraj) ka lindur në Fier më 7 March 1987 dhe ka jetuar familjarisht si emigrante në Greqi. Ka filluar karrierën në 2007 me grupin e vajzave greke “Mistika” por me prishjen e grupit ajo filloi karrierën individuale në 2010. Eleni-Entela është aktore, balerinë dhe stiliste mode. Është vlerësuar duke u quajtur si mbretëresha e pop artit muzikor grek. Shumë kohë ajo e ka fshehur identitetin e vet si shqiptare nga frika e një diskriminimi që do ti rrezikonte karrierën muzikore në Greqi.
Që në albumin e saj të parë në 2010 ajo fitoi Çertifikatën e Platintë në Greqi.
Në 2012, dhe 2014 nxjerr nga enti diskografik “Minos EMI” dy disqe të reja "Ti poniro mou zitas (Çfarë dinakërie më kërkon)" dhe "Anemos agapis (Era e dashurisë)". Të dy albumet qarkulluan me sukses në Greqi dhe Qipro. Në 2017 në entin diskografik “Panikos Rekord” nxori albumin e saj të katërt “Vasilica”( Mbretëresha)".
Eleni (Entela) Foureira, është sot këngëtarja më e shquar dhe e suksesshme në Greqi, por tashmë përfaqëson Qipron. Popullaritetin e saj e tregon fakti se në një nga koncert përformimet e saj është ndjekur në You Tube nga më shumë se 100 milion shikues.

Kolec P. Traboini
11 shkurt 2018
Eugent Bushpepa
(https://youtu.be/DocjosVM5cU)