Gjurmët që na çojnë në histori / meditim mbi një fotografi familjare të vitit 1938

GJURMËT QË NA ÇOJNË NË HISTORI….

Meditim mbi një fotografi familjare të vitit 1938

 Nga Kolec TRABOINI

Kjo fotografi që duhet të jetë e vitit 1938 apo rreth asaj kohe, e cila më është dhuruar nga bija e poetit Zef Zorba, Lali Zorba (Kalaj),  është tashmë pjesë e arkivit të çmuar familjar, edhe pse e gjetur vonshëm dhe nuk ka shënime shoqëruese.  Nuk e dimë me saktësi se në cilën familje është realizuar, mundet në familjen e Jak Zorbës, babait të poetit Zef Zorba dhe nënës së tij Milena Skanjeti-Zorba, por mundet edhe në shtëpinë e Kol Idromenos në Gjuhadol ku jetonte me fëmijët e vet Orsolina Skanjeti-Çoba, apo pse jo tek një nga shtëpitë e Skanjetëve, Zef Skanjetit apo të birit të tij Andrea, regjisor,  apo Pistullorëve, familjes Suma. Kjo hamendje me shkakun se të gjitha këto familje kanë qenë të lidhura me njëra-tjetrën. Ishin ndër familjet më të mira katolike shkodrane, në gjendje fort të mirë ekonomike dhe që kanë dhënë një kontribut të madh me atdhetarinë e tyre si dhe për kulturën kombëtare.  Për mua vlera e kësaj fotografie që po e ekspozoj për herë të parë anipse e vjetruar e flu,  qëndron se aty, në gëzimin familjar të përbashkët (një familje shkodrane në ditë feste pranë një porte që të kujton “Dasmen shkodrane” të  Kol Idromenos)  është edhe im atë, mësuesi Palok  Traboini, bashkë me të shoqen Dadën Katrinë, vajzën e Andrea Skanjetit, të vjetrit, dhe Motrës Tone  Idromeno-Skanjeti.  Të dy janë në qendër të fotografisë e janë në vallzim.  Në kuadrin fotografik janë  një burrë i vjetër i ulur që merr pjesë në gëzim dhe ai, janë aty katër dyshe në vallëzim, duke përfshire dhe dy vajza adoleshente dhe dy djem më të vegjël që kërcejnë edhe ata.  Në sfond të tyre është dhe fasada e një ndërtese që nuk arrijmë ta identifikojmë me ndonjë objekt real mbetur ende në qytetin e Shkodrës, që do të na ndihmonte të saktësonim vendin ku organizohej ky gëzim familjar. Nuk e dimë  gjithashtu nëse ata fëmijë që janë duke vallëzuar në oborr jetojnë ende ndonjëri prej tyre, që të mund të kishim të dhëna se në shtëpine e kujt është bërë ky festim familjar dhe me ç’rast.
Është kënaqësi që pas vitesh brezat pasardhës gjejnë relike apo dokumenta me të cilat krijojnë historikun e familjes. Ka qenë një këshillë e vlefshme e Bismarkut  për shqiptarët që dëshëronin mvetësinë e Shqipërisë e për këtë kërkonin mbështetjen e Prusisë. Ai  i priti në kancelarinë e vet e u tha atyre që kishin ardhur, se ju kërkoni të keni komb e shtet, atëherë shkoni e më sillni një libër të shkruar në gjuhën tuaj. Është kuptimplotë kjo shprehje. Gjithsekush duhet të lejë të shkruar historinë e vet, të familjes e të fisit të vet. Pra, që pasardhësit të dinë se kush keni qenë ju e kush në të vërtetë janë, ua bëni kësisoj punën më të lehtë, i ndihmoni ata,  u lini një gjurmë….

2 qershor 2015

Disa nga shkrimet në blogun Traboini-esé:

Gjurmë që na çojnë në histori....
Kush e zbuloi Eliza Dushkun?-nga Kolec Traboini
 Bashkimi Kombëtar në Europë - një lojë tragjike me shqiptarët
Shteti politik përndryshe makiavelistët tanë/ K.Traboini
Martesa e Motres Tone Idromeno-Skanjeti/ Kolec Traboini
Ministrja talibane e kulturës/ Kolec Traboini
Demokracia komuniste e Shqipërisë/ Kolec Traboini
Intervistë e foto e At Fishtës me shkrimin e tij/Traboini
Zbulimi i fotografisë se Faik Konicës në Boston/ Traboini
Oso Kuka- trimëria që sfidoi legjendat/ K. Traboini
"Muhaxhirët" e Faik Konicës/ nga Kolec Traboini
Nje shekull perballe greqizimit ne Amerike- nga Kolec Traboini

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Poetika e Dritero Agollit- nga Traboini

Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini 
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Shkodrania aktore e parë e Turqisë- nga  Traboini  

Mungesa e madhe e Ded Gjo Lulit- nga Kolec Traboini

Tirana e Sulejmanëve apo e lashtësisë?-nga Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Akademia e mykur e Tiranës- nga Kolec Traboini 

Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit

Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini 
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini 
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Punë kulturash - nga Tirana në Prishtinë - nga Kolec Traboini
Lazarati në tym - shteti në delir- nga Kolec Trabo.
Seks për një vend pune - nga Kolec Traboini

Zeusit i lajkatohen të gjithë- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...

Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
 

Kur shpresa s’është veçse një kurvë...- nga Kolec ...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin... 
 Udhë e mbarë, o Sizif!-nga Kolec Traboini 
Gjuha e zemrës- Nënë Tereza- nga Kolec Traboini

Vetvrasja e Nunit tim Prenk Uci- nga Kolec Traboini
Dada ime Katrine- bija e Motres Tone Idromeno-Skanjeti

KATËR INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI

Disa nga shkrimet në blogun Traboini-esé: Kush e zbuloi Eliza Dushkun?-nga Kolec Traboini Bashkimi Kombëtar në Europë - një lojë tragjike me shqiptarët Shteti politik përndryshe makiavelistët tanë/ K.Traboini Martesa e Motres Tone Idromeno-Skanjeti/ Kolec Traboini Ministrja talibane e kulturës/ Kolec Traboini Demokracia komuniste e Shqipërisë/ Kolec Traboini Intervistë e foto e At Fishtës me shkrimin e tij/Traboini Zbulimi i fotografisë se Faik Konicës në Boston/ Traboini Oso Kuka- trimëria që sfidoi legjendat/ K. Traboini "Muhaxhirët" e Faik Konicës/ nga Kolec Traboini Nje shekull perballe greqizimit ne Amerike- nga Kolec Traboini Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini... Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini Poetika e Dritero Agollit- nga Traboini Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje... Shkodrania aktore e parë e Turqisë- nga Traboini Mungesa e madhe e Ded Gjo Lulit- nga Kolec Traboini Tirana e Sulejmanëve apo e lashtësisë?-nga Traboini Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini Akademia e mykur e Tiranës- nga Kolec Traboini Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini "E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga... Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ... Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka Boston- një shekull përballë greqizimit Punë kulturash - nga Tirana në Prishtinë - nga Kolec Traboini Lazarati në tym - shteti në delir- nga Kolec Trabo. Seks për një vend pune - nga Kolec Traboini Zeusit i lajkatohen të gjithë- nga Traboini Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz... Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi... Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng... Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol... Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ... Kur shpresa s’është veçse një kurvë...- nga Kolec ... Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin... Udhë e mbarë, o Sizif!-nga Kolec Traboini Gjuha e zemrës- Nënë Tereza- nga Kolec Traboini Vetvrasja e Nunit tim Prenk Uci- nga Kolec Traboini Dada ime Katrine- bija e Motres Tone Idromeno-Skanjeti KATËR INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ