Martesa e Motres Tone me Andrea Skanjetin


 
MARTESA E MOTRES TONE ME ANDREA SKANJETIN

Shumekush flet per Motren Tone/ Xhokonda Shqiptare por pak dine se ajo nuk ishte vec nje imazh artistik por edhe nje persona real me jeten e saj. Mund te sjellim nje fakt-dokument nga jeta e Tones, martesen me Andrea Skanjetin, mesuesin Italian qe kishte ardhur nga Italia ne Korfuz i vogel e me vone kish ardhur ne Durres per tu vendosur ne Shkoder. Te njejten rruge kishte bere edhe Arsen Idromeno babai i Motres Tone ose me sakte Antonia Arsen Skanjeti. Martesa e Antonias me Andrean u be ne Shkoder dhe kurorezimi ne Katedralen e Kishes Katolike te Shkodres me 14 maj 1877 i lidhi perjetesisht keto dy familje. Deri tani emrin Andrea nga trashigimtaret Skanjeti e kane marre tre breza, Andrea Skanjeti i vjetri, Andrea Zef Skanjeti i dyte regjisori i Teatrit te Shkodres dhe Andrea Skanjeti i trete qe ka mbaruar studimet dhe jeton ne Itali andej nga kane ardhur te paret e tij. Breznite e Andreas se trete deri tek Andrea i pare shkojne kesisoj: Andrea III , Zef, Viktor, Zef, dhe Andrea Skanjeti i Pare burri i Motres Tone.
Kemi shume te dhena per keto dy familje por edhe per te tjerat lidhur me to te cilat do te perpiqemi ti paraqesim per lexuesit ne rrjedhat historike.

Kolec Traboini
17 prill 2015


Disa nga shkrimet në blogun Traboini-esé:

Shteti politik përndryshe makiavelistët tanë/ K.Traboini
Martesa e Motres Tone Idromeno-Skanjeti/ Kolec Traboini
Ministrja talibane e kulturës/ Kolec Traboini
Demokracia komuniste e Shqipërisë/ Kolec Traboini
Intervistë e foto e At Fishtës me shkrimin e tij/Traboini
Zbulimi i fotografisë se Faik Konicës në Boston/ Traboini
Oso Kuka- trimëria që sfidoi legjendat/ K. Traboini
"Muhaxhirët" e Faik Konicës/ nga Kolec Traboini
Nje shekull perballe greqizimit ne Amerike- nga Kolec Traboini

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Poetika e Dritero Agollit- nga Traboini

Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini 
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Shkodrania aktore e parë e Turqisë- nga  Traboini  

Mungesa e madhe e Ded Gjo Lulit- nga Kolec Traboini

Tirana e Sulejmanëve apo e lashtësisë?-nga Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Akademia e mykur e Tiranës- nga Kolec Traboini 
Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit
Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini 
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini 
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Punë kulturash - nga Tirana në Prishtinë - nga Kolec Traboini
Lazarati në tym - shteti në delir- nga Kolec Trabo.
Seks për një vend pune - nga Kolec Traboini

Zeusit i lajkatohen të gjithë- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...

Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
 
Kur shpresa s’është veçse një kurvë...- nga Kolec ...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin...
Udhë e mbarë, o Sizif
Gjuha e zemrës- Nënë Tereza- nga Kolec Traboini

Vetvrasja e Nunit tim Prenk Uci- nga Kolec Traboini
Dada ime Katrine- bija e Motres Tone Idromeno-Skanjeti

KATËR INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI