13 February 2015

Ministria mjerane e kulturës dhe ngjashmëritë mes Mirela Kumbaros me talibanëve të Afganistanit/shkruar nga Kolec Traboini


MINISTRIA MJERANE E KULTURĂ‹S DHE NGJASHMĂ‹RITE MES MIRELA KUMBAROS E TALIBANĂ‹VE TĂ‹ AFGANISTANIT

Shkruar nga KOLEC TRABOINI

Mirela Kumbaro, që i ka ngecur në derë kulturës shqiptare, shkul në mënyrë aventuroze pllakën përkujtimore të Kinostudios dhe vë veton duke refuzuar botimin e Antologjisë për Jetimët, ndërkohë që jep para për fantazmagorira si "Tulla TV Online" apo për kompaninë private të Henri Çilit pa harruar televizionin satelit të qeverisë, Top Chanel, dhe pse jo, shtëpisë botuese të deputetit socialist.

Mos vallĂ« Ă«shtĂ« i nxituar ky cilĂ«sim qĂ« i bĂ«jmĂ« ministres sĂ« KulturĂ«s Mirela Kumbaro? Nuk besoj. TĂ« gjithĂ« e dinĂ« se me tĂ« ardhur nĂ« pushtet talibanĂ«t hodhĂ«n nĂ« erĂ« me dinamit skulpturat monumentale budiste mijĂ«ravjeçare tĂ« gdhendura nĂ« shkĂ«mb, duke sfiduar kĂ«shtu kulturĂ«n e mbarĂ« njerĂ«zimit. Po çka tĂ« ngjashĂ«m mes ministres sonĂ« tĂ« KulturĂ«s, Mirela Kumbaro dhe talibanĂ«ve tĂ« Afganistanit, mund tĂ« pyes me tĂ« drejtĂ« lexuesi qĂ« nuk e di çfarĂ« bĂ«het nĂ« çifligun personal tĂ« kulturĂ«s sĂ« Mirela Kumbaros. TĂ« paktĂ«n nĂ« njĂ« akt ajo Ă«shtĂ« treguar talibane e vĂ«rtetĂ«. Pasi e pushtoi ndĂ«rtesĂ«n e Kinostudios duke e bĂ«rĂ« rezidencĂ« tĂ« vetĂ«n, kjo ministre shkuli brutalisht pllakĂ«n pĂ«rkujtimore qĂ« shĂ«nonte datĂ«n e inagurimit tĂ« Kinostudios, duke zhdukur kĂ«sisoj çdo gjurmĂ« tĂ« kinematografisĂ« shqiptare qĂ« ka qenĂ« vĂ«rtet krenaria e çdo shqiptari. Tani kjo ndĂ«rtesĂ« e hijshme e madhĂ«shtore mund tĂ« konsiderohet thjesht si rezidenca e Mirela Kumbaros. Edhe shpenzimet prej qindra mijĂ«ra euro pĂ«r ndĂ«rtimin e muzeut tĂ« kinematografisĂ« shkuan pĂ«r dhjamĂ« qeni. Po se mos i nxori nga xhepi i vet ato para zonja ministre? Nga ana tjetĂ«r ajo mbase mendon se Ă«shtĂ« harruar fakti se me tĂ« ardhur nĂ« postin e ministres nĂ« koordinim me njĂ« deputet socialist bĂ«nĂ« shitjen e njĂ« pjese tĂ« truallit tĂ« Kinostudios pĂ«r tĂ« cilĂ«n nuk qe i njĂ« mendje, madje kundĂ«rshtoi  drejtori i Alba Filmit qĂ« nuk pranoi tĂ« firmoste dhe pĂ«r kĂ«tĂ« refuzim e shkarkuan.  KĂ«tĂ« akt tĂ« tjetĂ«rsimit tĂ« pronĂ«s sĂ« popullit tek njĂ« media private nĂ« duart e politikĂ«s, ne si kineastĂ« e konsiderojmĂ« njĂ« akt vandal. KĂ«shtu njĂ« pjesĂ« e oborrit tĂ« Kinostudios iu kalua televizionit Ora News nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« fshehtĂ« dhe nuk Ă«shtĂ« vĂ«shtirĂ« tĂ« kuptohet se e gjithĂ« kjo u bĂ« qĂ« ky televizion tĂ« ishte konformist me qeverinĂ« e tĂ« lidhej pas qerres sĂ« saj. Dhe shenjat po duken. NĂ« kĂ«tĂ« rast kjo ministre Ă«shtĂ« treguar njĂ« talibane e vĂ«rtetĂ« pĂ«r t’ia patur zili edhe nĂ« Kandahar.  Por nuk Ă«shtĂ« vetĂ«m kjo. Kjo ministre Ă«shtĂ« njĂ« shpĂ«rdoruese e vlerave monetare, njĂ« njeri qĂ« i pĂ«rdor paratĂ« e popullit pĂ«r tĂ« darovitur tĂ« afĂ«rm (vĂ«llai i ministres mori dhjetra miliona lekĂ« pĂ«r njĂ« shfaqje teatri), po kĂ«shtu marrin tĂ« preferuarit personalĂ« apo edhe institucionet e medias tĂ« cilat i miklon pĂ«r tĂ« qĂ«nĂ« manarĂ« tĂ« QeverisĂ«, qĂ« askush tĂ« mos gjejĂ« njĂ« shteg nĂ« media pĂ«r tĂ« patur njĂ« zĂ« kundĂ«rshtues pĂ«r veprimet arbitrare tĂ« ministres tonĂ« tĂ« kulturĂ«s.
Ministria e Kulturës edhe më parë, por edhe tani është një sektor ku fondet shtetërore për zhvillimin e kulturës kombëtare manipulohen në mënyrën më absurde e më spekulative. Ky institucion nuk mbështet shkrimtarët të cilëve u ka marrë edhe ndërtesën e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve, në vend të tyre honxhobonxhot e kulturës kanë zgjedhur një mënyrë origjinale, ta zëmë duke mbështetur programe të tilla si djathi kaçkavall. Se çfarë lidhje kanë djathi kaçkavall me kulturën shqiptare, këtë vetëm ata ministrisë së kulturës mund ta dinë. Po këtu dëgjon edhe mrekullira të kësaj natyre; mbështesin një program për historikun e muzikës rok në Shqipëri. A thua se muzika rrok qenka një produkt kulturor autokton shqiptar dhe lënë në mjerim shtëpinë e Luigj Gurakuqit, Gjergj Fishtës dhe asaj të Migjenit që nuk i gjendet as nami e as nishani.
Po le tĂ« shkojmĂ« mĂ« tej. KĂ«to ditĂ« u njoftuan projektet e pĂ«rzgjedhura pĂ«r mbĂ«shtetje financiare nĂ« Art & KulturĂ« nga kjo ministri. Dhe çfarĂ« nuk gjen nĂ« kĂ«tĂ« pĂ«rzgjedhje. “LetĂ«rsi/televizion” shkruhet emri i njĂ« fituesi pĂ«r mbĂ«shtetje nga ministria. Po se çfarĂ« Ă«shtĂ« ky program askush nuk e di. Gjen aty mbĂ«shtetje pĂ«r shtĂ«pinĂ« botuese familjare tĂ« deputetit socialist “Toena”, qĂ« nĂ« fund tĂ« fundit botimin e kanĂ« biznes fitimprurĂ«s dhe Ă«shtĂ« absurde tĂ« financohen bizneset nĂ« programin e kulturĂ«s. ShtĂ«pitĂ« botuese u marrin para pĂ«r botim shkrimtarĂ«ve qĂ« janĂ« katandisur nĂ« pikĂ« tĂ« hallit dhe kjo e ministri e quajtur e kulturĂ«s nĂ« vend t’u japĂ« shkrimtarĂ«ve mbĂ«shtetje pĂ«r botimet e veprave tĂ« tyre, u jep mbĂ«shtetje financiare botuesve pĂ«r t’ua shumfishuar fitimet. Veç njĂ« mendje e çartur mund ta bĂ«jĂ« kĂ«tĂ«. Gjen aty mbĂ«shtetje pĂ«r programe televizive, krejt e kuptueshme kjo me qĂ«llim tĂ« miklimit dhe kthimin e tyre nĂ« aleatĂ« qeverisĂ«s, po gjen aty edhe pĂ«r festivalin “Jaz” meqĂ« mĂ« parĂ« kanĂ« financuar pĂ«r rrokun amerikan. Gjen aty dhe sajime tĂ« tilla veç pĂ«r tĂ« marrĂ« para si “Klubi kritikĂ«s shqip,  Fondacioni Mapo”,  pra kĂ«to para do t’i marrĂ« Henri Çili, se nuk i mjaftojnĂ« ato qĂ« ka marrĂ« me thes nga qeveria e mĂ«parshme. Po ka mbĂ«shtetje financiare pĂ«r enigma si “Tullat Tv,  media kulturore Online”,  kur kĂ«sisoj mediash online bĂ«hen me qindra e mijra pa asnjĂ« shpenzim, sepse bloget elektronike janĂ« falas. Por atyre u  duhet sebepi pĂ«r tĂ« rrjepur arkĂ«n e shtetit dhe sebepet i gjejnĂ«  pa shumĂ« mundim.
Rrofsh moj zonja ministre me kĂ«to programet e tua. Po e ndrin me kandil e me bishtuk kulturĂ«n shqiptare, por edhe qokat i ke nĂ« qendĂ«r tĂ« vĂ«mendjes. Por njĂ« gjĂ« duhet tĂ« na e shpjegosh mirĂ«,  tĂ« bĂ«sh transparencĂ« e tĂ« japĂ«sh pse jo dhe llogari. Si Ă«shtĂ« e mundur qĂ« ndĂ«rkohĂ« qĂ« i jep para Mapos sĂ« Çilit apo edhe Top Chanel-it qĂ« Ă«shtĂ« televizioni servil i qeverisĂ«, apo mĂ« tej shtĂ«pisĂ« botuese “Saras" filiz i Top Chanel,  nĂ« mĂ«nyrĂ« arbitrare refuzuat mbĂ«shtetjen e   botimit tĂ« njĂ« antologjie pĂ«r jetimĂ«t tĂ« propozuar nga Instituti KombĂ«tar i Integrimit tĂ« JetimĂ«ve Shqiptar. Bordi i specialistĂ«ve prej 7 anĂ«tarĂ«sh tĂ« MinistrisĂ« sĂ« KulturĂ«s ishin tĂ« gjithĂ« pro dhe asnjĂ« kundĂ«r duke miratuar njĂ«zĂ«ri projektin e antologjisĂ« pĂ«r jetimĂ«t, ishit ju dhe vetĂ«m ju qĂ« vendoset veton dhe me njĂ« tĂ« fshirĂ« lapsi e rrĂ«zuat kĂ«tĂ« botim tĂ« veçantĂ«, i pari i kĂ«tij lloji nĂ« ShqipĂ«ri. E rĂ«ndĂ«, shumĂ« e rĂ«ndĂ« kjo zonja ministre, nĂ« radhĂ« tĂ« parĂ« pĂ«r njĂ« grua, njĂ« nĂ«nĂ«, dhe pastaj njĂ« pĂ«rfaqĂ«suese e qeverisĂ« qĂ« trumbeton pĂ«rmes medias dimensionin social pĂ«r shtresat nĂ« nevojĂ« si forcĂ« e majtĂ«, qĂ« mesa duket Ă«shtĂ« njĂ« demagogji e gjallĂ« e asgjĂ« tjetĂ«r. Ne nuk duam tĂ« besojmĂ« se keni ndonjĂ« urrejtje patologjike pĂ«r jetimĂ«t, por duhet tĂ« besojmĂ« variantin qĂ« ju lehtĂ«son nĂ« njĂ« farĂ« mĂ«nyre, qĂ« jeni treguar mendjelehtĂ« edhe pĂ«r shkak tĂ« njĂ« fryme kozmopolite nĂ« aparencĂ« qĂ« manifestoni, e qĂ« ju bĂ«n tĂ« anashkaloni kulturĂ«n e kombit tĂ«nd, shkrimtarĂ«t e vendit tĂ«nd, fĂ«mijĂ«t jetimĂ« tĂ« vendit tĂ«nd. Si Ă«shtĂ« e mundur qĂ« e ndalon atĂ« projekt vetĂ«m pak kohĂ« para se tĂ« botohej nĂ« faqen zyrtare tĂ« ministrisĂ« tuaj. Ku ishte problemi, sepse ju as qĂ« sollĂ«t ndonjĂ« argument kur e fshitĂ« nga lista. Ishte menduar tĂ« realizohej njĂ« libĂ«r antologji nĂ« tĂ« cilin tĂ« pĂ«rfshiheshin autorĂ« jetimĂ«, por edhe shkrimtarĂ« tĂ« shquar qĂ« kanĂ« shkruar pĂ«r jetimĂ«t e ky libĂ«r t’u bĂ«hej dhuratĂ« fĂ«mijĂ«ve tĂ« kĂ«saj kategorie me mesazhin se ju mund tĂ« ecni nĂ« jetĂ« nĂ«n shembullin e kĂ«tyre shkrimtarĂ«ve qĂ« kanĂ« pasur fatin tuaj, por me guxim kanĂ« çarĂ« nĂ« jetĂ« dhe i kanĂ« plotĂ«suar Ă«ndĂ«rrimet e veta. Por ju zonja ministre e kulturĂ«s, e mohuat kĂ«tĂ« mundĂ«si me arrogancĂ«n qĂ« ju karakterizon dhe me praktikat absurde qĂ« ndiqni duke pĂ«rkrahur vetĂ«m ata qĂ« ju pĂ«lqejnĂ« ju personalisht apo me tĂ« cilĂ«t keni taraf apo miqĂ«si. Ju ua mohuat fĂ«mijĂ«ve atĂ« libĂ«r, qĂ« do t’u jepej falas, i cili do tĂ« ishte njĂ« mesazh e stimul moral pĂ«r t’i nxitur qĂ« edhe ata, jetimĂ«t, tĂ« guxonin tĂ« futeshin nĂ« udhĂ«n e artit dhe jemi tĂ« bindur qĂ« as ju ka vrarĂ« ndĂ«rgjegjja fare. Sepse njĂ« njeri si ju qĂ« i keni ngecur nĂ« derĂ« kulturĂ«s, nuk mund tĂ« ketĂ« ndĂ«rgjegje tĂ« vrarĂ«, ndaj gjĂ«ja mĂ« e mirĂ« qĂ« mund tĂ« bĂ«hej do tĂ« ishte qĂ« kryeministri i vendit t’ju largonte nga ajo detyrĂ«  njĂ« orĂ« e mĂ« parĂ«, qĂ« kultura shqiptare tĂ« mos nĂ«pĂ«rkĂ«mbet edhe mĂ« tej. Aq mĂ« tepĂ«r zonja ministre, qĂ« manifestoni njĂ« sjellje si talibane e kulturĂ«s, duhet ta dini se njeriu edhe mund tĂ« lindĂ« i shĂ«mtuar, por kjo nuk Ă«shtĂ« asgjĂ« pĂ«rpara asaj sesi me sjellje e shĂ«mton vetveten njeriu. Mos kini mĂ« guxim, zonja ministre  e pseudokulturĂ«s, t’i shihni nĂ« sy kineastĂ«t qĂ« ua shkatĂ«rrove krenarinĂ« e tyre, aq mĂ« tepĂ«r jetimĂ«t e ShqipĂ«risĂ«, sepse ju me aktin tuaj shprehĂ«t njĂ« qĂ«ndrim shpĂ«rfillĂ«s, injorues dhe pĂ«rbuzĂ«s dhe nuk do ta gĂ«zoni respektin e tyre kurrĂ« mĂ«.Disa nga shkrimet në blogun Traboini-esé:

Ministrja talibane e kulturës/ Kolec Traboini
Demokracia komuniste e Shqipërisë/ Kolec Traboini
Intervistë e foto e At Fishtës me shkrimin e tij/Traboini
Zbulimi i fotografisë se Faik Konicës në Boston/ Traboini
Oso Kuka- trimëria që sfidoi legjendat/ K. Traboini
"Muhaxhirët" e Faik Konicës/ nga Kolec Traboini
Nje shekull perballe greqizimit ne Amerike- nga Kolec Traboini

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Poetika e Dritero Agollit- nga Traboini

Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini 
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Shkodrania aktore e parĂ« e TurqisĂ«- nga  Traboini  

Mungesa e madhe e Ded Gjo Lulit- nga Kolec Traboini

Tirana e Sulejmanëve apo e lashtësisë?-nga Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Akademia e mykur e TiranĂ«s- nga Kolec Traboini 
Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit
Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
KĂ«shtu vret vetĂ«m mafia - nga Kolec Traboini 
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini 
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Punë kulturash - nga Tirana në Prishtinë - nga Kolec Traboini
Lazarati në tym - shteti në delir- nga Kolec Trabo.
Seks për një vend pune - nga Kolec Traboini

Zeusit i lajkatohen të gjithë- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...

Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
 
Kur shpresa s’Ă«shtĂ« veçse njĂ« kurvĂ«...- nga Kolec ...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin...
Udhë e mbarë, o Sizif
Gjuha e zemrës- Nënë Tereza- nga Kolec Traboini

Vetvrasja e Nunit tim Prenk Uci- nga Kolec Traboini
Dada ime Katrine- bija e Motres Tone Idromeno-Skanjeti

KATĂ‹R INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI
Disa nga shkrimet nĂ« blogun Traboini-esĂ©: IntervistĂ« e foto e At FishtĂ«s me shkrimin e tij/Traboini Zbulimi i fotografisĂ« se Faik KonicĂ«s nĂ« Boston/ Traboini Oso Kuka- trimĂ«ria qĂ« sfidoi legjendat/ K. Traboini "MuhaxhirĂ«t" e Faik KonicĂ«s/ nga Kolec Traboini Nje shekull perballe greqizimit ne Amerike- nga Kolec Traboini Kriza e artistit dhe supĂ«rkriza e kulturĂ«s-Traboini Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini... Kadare-njĂ« mal drite qĂ« nuk i shpĂ«ton hijes sĂ« vet-Traboini Poetika e Dritero Agollit- nga Traboini Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini Edgar Allan Poe - mĂ« sĂ« fundi i kthehet vendlindje... Shkodrania aktore e parĂ« e TurqisĂ«- nga Traboini Mungesa e madhe e Ded Gjo Lulit- nga Kolec Traboini Tirana e SulejmanĂ«ve apo e lashtĂ«sisĂ«?-nga Traboini Dy kryeministra ma vodhĂ«n Mitingun- Traboini Akademia e mykur e TiranĂ«s- nga Kolec Traboini Kinostudio- nĂ« vend tĂ« ullinjĂ«ve mbollĂ«n beton- Traboini "E vĂ«rteta"... e pavĂ«rtetĂ« e prof. Emil Lafe - nga... Aristidh Kola - njĂ« libĂ«r i ri i Kolec Traboinit Presidenti Wilson- Ă«ngjĂ«lli mbrojtĂ«s i ShqipĂ«risĂ« -Traboini KĂ«shtu vret vetĂ«m mafia - nga Kolec Traboini AtĂ« Martin Gjoka kompozitor e mĂ«sues i madh - nga ... Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka Boston- njĂ« shekull pĂ«rballĂ« greqizimit PunĂ« kulturash - nga Tirana nĂ« PrishtinĂ« - nga Kolec Traboini Lazarati nĂ« tym - shteti nĂ« delir- nga Kolec Trabo. Seks pĂ«r njĂ« vend pune - nga Kolec Traboini Zeusit i lajkatohen tĂ« gjithĂ«- nga Traboini Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini Njerka shkon nĂ« ballo- nga Kolec Traboini Vasil Josif Pani- ne krye tĂ« oborrit tĂ« shqiptariz... Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi... DhjetĂ« vjet thirrje pĂ«r bustin e Ded Gjo Lulit- ng... Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol... Requiem i Verdit nĂ« vjeshtĂ«n politike tĂ« TiranĂ«s- ... Kur shpresa s’Ă«shtĂ« veçse njĂ« kurvĂ«...- nga Kolec ... Stina e mjekrrave tĂ« hajthshme - nga Kolec Traboin... UdhĂ« e mbarĂ«, o Sizif! Gjuha e zemrĂ«s- NĂ«nĂ« Tereza- nga Kolec Traboini Vetvrasja e Nunit tim Prenk Uci- nga Kolec Traboini Dada ime Katrine- bija e Motres Tone Idromeno-Skanjeti KATĂ‹R INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin