Dëmtuesit e artit poetik nuk janë vetëm autorët mediokërr/ nga TraboiniDĂ‹MTUESIT E ARTIT POETIK NUK JANĂ‹ VETĂ‹M AUTORĂ‹T MEDIOKĂ‹R...
-         - PĂ«rkitazi me shkrimin "Poezia vdiq!....Rrofshin poetĂ«t!" –

Nga KOLEC TRABOINI

Padyshim qĂ« pikĂ«nisja dhe shqetĂ«simi qĂ« mbartet nĂ« shkrimin e Sokrat Habilaj "Poezia vdiq!....Rrofshin poetĂ«t!"  Ă«shtĂ« i drejtĂ« dhe pĂ«r çfarĂ« Ă«shtĂ« trajtuar mbetem nĂ« njĂ« mendje, sepse ka mediokritete tĂ« shumta, ka gjithfarĂ« lĂ«tyrash qĂ« na shiten me emrin poezi dhe plot autorĂ« mediokĂ«r qĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ«n mĂ« skandaloze i shtojnĂ« emrit tĂ« tyre edhe epitetin  poet apo poete. QĂ« kĂ«tu kuptohet se krejt qĂ«llimi Ă«shtĂ« tĂ« dukurit e jo krijimi i vlerave. ThashĂ« jam i njĂ« mendje me kritikat nĂ« shkrimin e cituar, po pikĂ«risht tek njĂ«mendĂ«sia qĂ«ndron dhe i gjithĂ« problemi. Se mundet tĂ« kesh dy-tre pesĂ« apo njĂ«qind autorĂ« me njĂ«mendĂ«sinĂ« tĂ«nde, por ata qĂ« kanĂ« mendje tjetĂ«r janĂ« shumĂ« e mĂ« shumĂ«. Mund tĂ« themi njĂ« mijĂ« apo dhjetĂ«mijĂ«, por ka edhe mĂ«. NĂ«se keni dĂ«gjuar nĂ« TiranĂ« janĂ« mbledhur njĂ« herĂ« nĂ« njĂ« sallĂ« tĂ« madhe si stadium me lajtmotivin "100 mijĂ« poetĂ« pĂ«r ndryshime".  I kishte a s’i kishte autorĂ« seriozĂ« sa gishtat e njĂ«rĂ«s dorĂ« tĂ«rĂ« ai tubim gjigant. Pyeta njĂ« herĂ« se pĂ«r kĂ« flitet nĂ« kĂ«to 100 mijĂ« poetĂ« pĂ«r ndryshime. Dikush mĂ« tha pĂ«r poetĂ«  nga  gjithĂ« bota dhe se  paska njĂ« degĂ« edhe nĂ« ShqipĂ«ri. AtĂ«herĂ« unĂ« u thashĂ« se gabim e kanĂ« ata tĂ« botĂ«s, se "100 mijĂ« poetĂ«” i ka vetĂ«m ShqipĂ«ria, sepse tĂ« gjithĂ« shqiptarĂ«t dinĂ« tĂ« vargĂ«zojnĂ«. QĂ« kur u kanĂ« kĂ«nduar nĂ«nat ninullat, ata janĂ« mĂ«suar me vargjet e matura dhe tĂ«rĂ« jetĂ«n kĂ«ngĂ«zojnĂ«. Pra ne kemi bejtexhinj tĂ« lindur nĂ« superprodhim. Dhe askush nĂ« botĂ« nuk mund t’i ndalojĂ« kĂ«ta zĂ« qyqesh qĂ« thonĂ« jemi bilbila. Por unĂ« nuk e shoh problemin tek ata qĂ« kĂ«ngĂ«zojnĂ« e thurin shporta fjalĂ«sh, se ata ashtu janĂ« mĂ«suar e ashtu do tĂ« bĂ«jnĂ« tĂ«rĂ« jetĂ«n, por diku tjetĂ«r. PikĂ«risht tek ajo pjesĂ« qĂ« nuk e di pse nuk Ă«shtĂ« prekur nĂ« shkrimin "Poezia vdiq!....Rrofshin poetĂ«t!". Pse pra Ă«shtĂ« anashkaluar vĂ«mendja qĂ« i kushton Media kategorisĂ« sĂ« atyre qĂ« po t’i quash bejtexhinj i bĂ«n nder tĂ« madh. Ă‹shtĂ« shkuar nĂ« analizĂ« deri tek botimi i vargĂ«zimeve bajate nga ShtĂ«pitĂ« Botuese, por nuk janĂ« prekur asnjĂ«ra prej tyre. A mund tĂ« thotĂ« dikush se a ka gazetĂ« nĂ« ShqipĂ«ri qĂ« tĂ« japĂ« njĂ« honorar pĂ«r shkrimet e botuara? Nuk ka. AsnjĂ« nuk paguan. Demokracia e pasur nuk ka kĂ«llqe tĂ« bĂ«jĂ«  as atĂ« qĂ« bĂ«nte monizmi i varfĂ«r: tĂ« paguajĂ« honorare pĂ«r shkrimet.  MĂ« thoni a ka ShtĂ«pi Botuese qĂ« ta merr librin e shikon nĂ« njĂ« ekip ekspertĂ«sh letrarĂ« e tĂ« thotĂ« se, po,  kĂ«tĂ« vĂ«llim me poezi do ta botoj dhe ta botoj me shpenzimet e veta. Jo nuk ka. AsnjĂ«. KĂ«sisoj pĂ«rgjegjĂ«sia e tyre  nĂ«   afirmimin e vlerave kombĂ«tare nĂ« fushĂ« tĂ« poezisĂ« Ă«shtĂ« zero me xhufkĂ«. KĂ«sisoj kĂ«to ShtĂ«pi Botuese janĂ« matrapazĂ«t e parĂ« dhe kryesorĂ« tĂ« antivlerave.  Po pse e heshtin pikĂ«risht kĂ«tĂ« procesi qĂ« Ă«shtĂ« mĂ« domethĂ«nĂ«si pĂ«r pĂ«rcaktimin e vlerave letrare. TĂ« paktĂ«n  ShtĂ«pitĂ« Botuese do tĂ« ishin si njĂ« sitĂ« qĂ« vargĂ«zimet e thata e retorikat boshe t’i kalonin nĂ« njĂ« anĂ« e nuk do t’u afronin lexuesve marrĂ«zi tĂ« botuara nĂ« libra. Madje kĂ«tyre marrĂ«zive  tĂ« pseudo ShtĂ«pitĂ«  Botuese u vĂ«nĂ« edhe ISBN,  qĂ« surrogatot  tĂ« zĂ«nĂ« edhe sirtarĂ«t e BibliotekĂ«s KombĂ«tare e t’i ketĂ« historia e letĂ«rsisĂ«. Pra ka njĂ« vend ku mund t’i thuhet ndal marrĂ«zive e ky Ă«shtĂ« pikĂ«risht sistemi i botimeve. NĂ« kushtet kur ShtĂ«pitĂ« Botuese janĂ« kthyer nĂ« shtypshkronja qĂ« mbledhin para, Ă«shtĂ« e kotĂ« t’u kĂ«rkosh kualitete letrare. Ashtu do vazhdojnĂ« dhe poezia do tĂ« vazhdojĂ« tĂ« pĂ«rdhunohet publikisht. Veç kĂ«saj ka edhe njĂ« hallkĂ« tjetĂ«r qĂ« nuk e di pse Ă«shtĂ« anashkaluar edhe ajo, e kĂ«to janĂ« Media e shkruar dhe vizive. A nuk e keni vĂ«nĂ« re se gazetat nĂ« faqet e tyre letrare po botojnĂ« gjithĂ« plehrat e Facebook-ut, çdo lloj marrĂ«zie e shterpĂ«sie nĂ« cikle vargjesh. Po kĂ«to po na i mbledhin edhe nĂ«pĂ«r botime tĂ« pĂ«rmbledhura dhe aty do gjesh shoqĂ«rinĂ« e facebook-save. MirĂ« u botua si u botua libri, po pse dalin ca recensa budallaqe e ngrejnĂ« nĂ« qiell antivlerat, pse i botojnĂ« gazetat? Apo pse duhet tĂ« dalin kĂ«ta pseudo autorĂ« Facebook-sa edhe nĂ« rubrika nĂ« Televizonin Publik, por edhe nĂ« televizione tĂ« tjera, ku madje ndonjĂ«ri a ndonjĂ«ra duhet t’u thotĂ« edhe teleshikuesve budallaqe se çfarĂ« na qenka poezia. Kjo Ă«shtĂ« sikur tĂ« dalĂ« njĂ« pĂ«rdhunues apo pedofil tĂ« na tregojĂ« nĂ« televizion se si kryhen pĂ«rdhunimet. NĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« e njĂ«jta gjĂ« Ă«shtĂ« po kush do t’i thotĂ« ndal kĂ«saj pune? Si mund t’i thuash ndal kĂ«saj batĂ«rdie, kur tĂ«rĂ« sistemi punon me antivlerat. BĂ«jnĂ« ministĂ«r njĂ« njeri qĂ« nuk ka asnjĂ« pĂ«rvojĂ« dhe asnjĂ« kontribut pĂ«r kĂ«tĂ« vend e kĂ«tĂ« popull, bĂ«jnĂ« deputete njĂ« tĂ« re qĂ« ka mbaruar vetĂ«m shkollĂ«n e mesme(kujt i duhet kjo dhe a Ă«shtĂ« Parlamenti njĂ« kamping pĂ«r piknik rioshĂ«sh?!), kemi njĂ« Ministri Kulture qĂ« nuk mbĂ«shtet artistĂ«t e shkrimtarĂ«t por kompanitĂ«,  ta zĂ«mĂ« japin 200 mijĂ« dollarĂ« pĂ«r dy net festĂ« tĂ« dritave, kur nuk tĂ« mbĂ«shtesin as pĂ«r njĂ« libĂ«r me poezi, apo antologji poetike,  nuk tĂ« japin asnjĂ« qindarkĂ« qĂ«  tĂ« ketĂ« njĂ« gazetĂ« apo revistĂ« letrare serioze nĂ« ShqipĂ«ri. Nuk e di pse shpesh po kĂ«rkohen ekzigjenca tek ata qĂ« nuk kanĂ« pikĂ« talenti dhe vargĂ«zojnĂ« e botojnĂ« me paratĂ« e tyre,  kur ka njĂ« shtet mediokĂ«r nĂ« pikĂ«pamje kulturore qĂ« shpenzon paratĂ« tona, tĂ« taksapaguesve shqiptarĂ«,  pĂ«r njĂ« festĂ« dritash. Ne bĂ«jmĂ« mirĂ« qĂ« flasim, por kur tĂ« marrim pĂ«rsipĂ«r njĂ« problem ta pĂ«rballojmĂ« nĂ« tĂ«rĂ«si pa anashkaluar dĂ«mtuesit e vĂ«rtetĂ« tĂ« artit nĂ« pĂ«rgjithĂ«si apo artit poetik nĂ« veçanti, qofshin kĂ«to edhe vetĂ«  hallkat e pushtetit qĂ« kanĂ« njĂ« pĂ«rgjegjĂ«si tĂ« madhe pĂ«r pĂ«rkrahjen e zhvillimin e artit e tĂ« kulturĂ«s kombĂ«tare.

Autochthonou- jemi ne token tone/ nga K.Traboini


AUTOCHTHONOU
- Jemi në tokën tonë-

nga  KOLEC TRABOINI

Eshte si eshte kjo ngjarje ne stadiumin e Beogradit per analistet e veprimtarive sportive, ...por per ne, 14 tetori 2014 mbetet nje ngjarje e madhe per shqiptaret ne te gjithe boten. Kur serbet ndaluan te futen edhe mizat nga Shqiperia,Kosove, Maqedonia, mali i Zi, e treveta e tjera autoktone shqiptare, dhe jo me njerez, jo e jo, Shqiponja u zbriti nga qielli. Andej nga nuk e prisnin. Ne flamur Ismail Qemali me Is Buletinin krenar me shqiponjen e tokat shqiptare. Eshte nje akt i madherishem e jo i thjeshte sic mund te duket ne aparence. Eshte nje akt moral historik. Dinjitet historik. Shqiptaret nuk e kane me frike Serbine...madje as e pyesin me nese ekziston Serbia kjo hije e keqe e mesjetes se vet me Llazaret e Car Dushanet e shpellave te Azise. Serbia me padurimin e saj, me dhunen e saj, egersine e saj, megallomanine e saj, mendjengushtesie e saj qe fryn ere myk sllavomanie, ne kete dite eshte mundur moralisht dhe publikisht faqe mbare Europes. Shqiptaret tanime jane me shume se sa serbet. Po vime ne nje spirale historike, sikur ne fillimin e shekullit 19 ne Ballkan e zoteruar nga Osmanet kishte 1.5 milion serbe, ndersa shqiptaret 2.5 milion, greket edhe me te paket se serbet...( statistika nga tefteret e osmaneve) pra shqiptaret ishin me te shumte se shtetet e popujt e tjere ne Ballkan, ...dhe sot shqiptaret jane shume, kane dy shtete, kane potenciale dhe kane kurajon te sfidojne ne te gjitha fushat....A mos se shpejti do te kemi squlljen e Serbise e mbylljen e nje kapitulli te turpshem kur bente qenin e Rusise ne trojet shqiptare. Mendoni pak...mund te jene vrare 1 por e mundshmja 2 milione shqiptare gjate nje shekulli nga Serbia e krimit dhe e gjenocidit e ne prap te mbijetuar jemi, dhe prap te forte, e jo me si dikur. Koha e tmerrit ka marr fund! Koha tani punon per ne. Zoti i bekofte shqiptaret e mendjen e paçin te kthjellet per forcen qe kane dhe te ardhmen qe i pret.
 
14 tetor 2014

Ne qender te kuadrit flamuri shqiptar simbol bashkimi qe zbriti ne qiellin e Beogradit me 14 tetor 2014.


 NĂ« blogun Traboini esĂ© mund tĂ« lexoni:

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Seks pĂ«r njĂ« vend pune - nga Kolec Traboini  
PunĂ« kulturash - nga Tirana nĂ« PrishtinĂ« - nga Kolec Traboini 
Shkodrania aktore e parĂ« e TurqisĂ«- nga Kolec Trab...  

(K)urbanistika, kanabisi dhe lumturia e popullit...- nga K.Traboini
Fejton me shufra  ari - nga Kolec Traboini
Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini  

"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...

Zhvillimi letërsisë shqipe në Mal të Zi- nga Rrok Gjolaj
Akademia e mykur e TiranĂ«s- nga Kolec Traboini 
Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini
Një spot që ministrit mund ti kushtojë postin- nga..
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
 Lazarati nĂ« tym - shteti nĂ« delir- nga Kolec Trabo.
 Zeusit i lajkatohen tĂ« gjithĂ«- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin...
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Kur shpresa s’Ă«shtĂ« veçse njĂ« kurvĂ«...- nga Kolec ...
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Udhë e mbarë, o Sizif

KATĂ‹R INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI

Faik Ballanca- liriku i prozës

Ne blogun tone mund te lexoni:

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini
Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Seks pĂ«r njĂ« vend pune - nga Kolec Traboini  
PunĂ« kulturash - nga Tirana nĂ« PrishtinĂ« - nga Kolec Traboini 
Shkodrania aktore e parĂ« e TurqisĂ«- nga Kolec Trab...  
Fejton me shufra  ari - nga Kolec Traboini
Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini  

"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...

Zhvillimi letërsisë shqipe në Mal të Zi- nga Rrok Gjolaj
Akademia e mykur e TiranĂ«s- nga Kolec Traboini 
Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini
Një spot që ministrit mund ti kushtojë postin- nga..
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
 Lazarati nĂ« tym - shteti nĂ« delir- nga Kolec Trabo.
 Zeusit i lajkatohen tĂ« gjithĂ«- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin...
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Kur shpresa s’Ă«shtĂ« veçse njĂ« kurvĂ«...- nga Kolec ...
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Udhë e mbarë, o Sizif

KATĂ‹R INTERVISTA NGA KOLEC TRABOINI

Poetika e Dritëro Agollit- nga Kolec Traboini

POETIKA E DRITĂ‹RO AGOLLIT

Nga Kolec TRABOINI

Poetika si dimensioni mĂ« i madh i krijimtarisĂ« sĂ« DritĂ«ro Agollit Ă«shtĂ« e mirĂ«njohur tashmĂ«, Ă«shtĂ« pjesĂ« e traditĂ«s, ajo ka nĂ« tĂ«rĂ«si tendencen ose prirjen e frymĂ«s popullore, jo vetĂ«m nĂ« tematikĂ« por edhe subjekte e strukturĂ«. Ajo Ă«shtĂ« zgjedhja e tij si autor, ashtu si dhe Fishta bĂ«ri zgjedhjen e vet si nĂ« sistemin metrik por edhe frymĂ«n e vargjeve,  anipse e njihte me rrĂ«njĂ« poezinĂ« moderne europiane. GjithĂ«sesi zgjedhjet e autorĂ«ve duhet tĂ« respektohen ato mbeten pjesĂ« e synimeve dhe talentit tĂ« tyre. Çdo autor preferon ato forma e struktura poetike, ato metoda qĂ« i japim mĂ« shumĂ« mundĂ«si tĂ« shprehen artistikisht e ku mund tĂ« japin maksimumin e vet. Kulmin poetik nĂ« kĂ«tĂ« lloj mĂ«nyre klasike, gĂ«rshetuar me njĂ« frymĂ« popullore, nĂ« shprehjen e individualitetit tĂ« vet poetik e ka arritur Esenini i cili pĂ«r shkak tĂ« gjenialitetit nuk mund tĂ« tejkalohej prandaj dhe shumĂ« autorĂ«  janĂ« pĂ«rpjekur tĂ« ndjekin rrugĂ« tĂ« tjera me prirje pĂ«r ta reformuar poezinĂ« duke gjetur mĂ«nyra tĂ« reja nĂ« strukturimin e krijimeve te veta. NdonjĂ«herĂ« edhe me tendenca formaliste deri nĂ« absurd. VetĂ« Majakovski ishte njĂ« reformist me futurizmin e tij nĂ« pjesĂ«n para revolucionit bolshevik, por mĂ« pas ngeci nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« pllakateske e qĂ«llime populiste, sa arriti ti kthejĂ« krijimet e tij nĂ« shfaqje pĂ«r shtresat e gjĂ«ra qĂ« ishin larg elitave poetike, ndikimi i tij do tĂ« vinte deri tek ne me skematizmin e letĂ«rsisĂ« sĂ« partishme.
GjithĂ«sesi poezia e DritĂ«ro Agollit konsiderohet pjesĂ« e letĂ«rsisĂ« moderne shqiptare, ajo mbetet po ashtu nĂ« frymĂ«n e vargun tradicional e klasik tĂ« rilindĂ«sve e nuk shkon shumĂ« larg prej tyre ndaj dhe kuptohet popullariteti i tij nĂ« shtresat e gjĂ«ra me njĂ« nivel mesatar tĂ« kulturĂ«s. Sot jetojmĂ« nĂ« kohĂ«n e post modernizmit dhe as qĂ« mund tĂ« kĂ«rkohet qĂ« njĂ« autor si DritĂ«ro Agolli tĂ« krahasohet apo tĂ« pĂ«rqafojĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« konceptimeve poetike. Ai pĂ«rfaqĂ«son njĂ« kohĂ« tĂ« caktuar kur letĂ«rsia shqipe ani pse arriti njĂ« modernizim tĂ« saj me Migjenin,  mbeti nĂ« njĂ« ngecje tĂ« gjatĂ« afro gjysmĂ« shekulli si haraç i njĂ« sistemi tĂ« ngurtĂ« dhe mbytĂ«s. NĂ« vitet ‘60  tĂ« shekullit tĂ« kaluar pati njĂ« tendencĂ« dhe njĂ« vĂ«rshim tĂ« strukturave poetike tĂ« ndryshme ndĂ«r autorĂ«t e rinj,  por gjithĂ« frikĂ« se fare lehtĂ« mund tĂ« akuzoheshe si formalist e tĂ« persekutoheshe.
 Mendoj se DritĂ«ro Agolli si autor nuk duhet denigruar si pĂ«rfaqĂ«suesi autoritar i letĂ«rsisĂ« sĂ« realizmit socialist, sepse krijimtaria e tij nuk Ă«shtĂ« e gjitha e nĂ«nshtruar ideologjikisht, por njĂ«kohĂ«sisht as nuk duhet glorifikuar. NjĂ« soj mendimi me pretendime estetike por pa taban, shprehet kĂ«sisoj: “Vepra letrare e DritĂ«ro Agollit krijoi traditĂ«n e re tĂ« letĂ«rsisĂ« shqiptare.”. Ky soj thĂ«nĂ«si  mesa duket as qĂ« i shkon mendja se letĂ«rsia jonĂ«  ende sot e kĂ«saj dite nuk po e arrin nivelin e gjeniut tonĂ« tĂ« letrave, Migjeni, qĂ« e modernizoi letĂ«rsinĂ« dhe e çliroi atĂ« prej skemave tĂ« ngurta klasike.  Migjeni me guxim  tĂ« pakrahasueshĂ«m nĂ« botĂ«n e letrave shqipe preku deri nĂ« inde shoqĂ«rinĂ«, arti i tij hyri nĂ« çdo skutĂ« tĂ« shpirtrave njerĂ«zore ndaj u reziston tĂ« gjitha kohĂ«ve dhe mbetet ende i pakalueshĂ«m.
VĂ«rtetĂ« poezia nuk mund tĂ« matet me parametra ideologjike pa e dĂ«mtuar e dĂ«nuar atĂ«,  por as me populizmin nuk matet e as vlerĂ«sohet, apo me tej me frymĂ«n e tendencĂ«n e saj pop folk.
NĂ« rastin e DritĂ«ro Agollit kemi tĂ« bĂ«jmĂ« me njĂ« autor me njĂ« krijimtari tĂ« gjerĂ«, por jo njĂ« gjeni siç e pĂ«rmendin kĂ«tĂ« fjalĂ« vend e pavend ca njerĂ«z qĂ« shkruajnĂ«, por nuk kanĂ« vĂ«shtrim tĂ« plotĂ« e as njohje tĂ« thellĂ« tĂ« fenomeneve letrare nĂ« vend e nĂ« botĂ«. Gjeniu krijues e lĂ«viz pĂ«rpara dhe e reformon artin duke hapur shtigje e mundĂ«si tĂ« reja. NdĂ«r ne ky nder i takon Migjenit e askujt tjetĂ«r. Dimensionin lirikĂ«s shqipe e zgjeroi dhe e thelloi Frederik Rreshpja. AutorĂ« tĂ« tjerĂ« shprehin vetveten dhe e pasurojnĂ« letĂ«rsinĂ« me individualitete por reformatorĂ« qĂ« krijojnĂ« shkolla apo  tradita tĂ« reja letrare nĂ« poezi ende nuk kemi.
NĂ«se flasim pĂ«r mangĂ«sitĂ« e dĂ«met nĂ« pozicionin politik si udhĂ«heqĂ«s i Real-Soc-it tĂ« kĂ«tij autori apo dhe tĂ« autorĂ«ve tĂ« brezit tĂ« tij, Ă«shtĂ« njĂ« çështje tjetĂ«r dhe nuk ka pse t’i hyjmĂ« kĂ«saj teme sepse prioriteti i diskutimeve tona Ă«shtĂ« arti nĂ« shĂ«rbim tĂ« humanizmit. Si krijues ne flasim pĂ«r poezinĂ« e DritĂ«ro Agollit, ndĂ«rsa idetĂ« e autorit nĂ« jetĂ«n e pĂ«rditshme janĂ« çështje tĂ« tij. PĂ«r politikĂ«n e tij si kuadĂ«r nĂ« shĂ«rbim tĂ« sistemit tĂ« mbyllur monist le tĂ« flasin e shkruajnĂ« tĂ« tjerĂ« qĂ« nuk kanĂ« as dhuntinĂ« e as ndjesinĂ« tĂ« merren me artin poetik.
NĂ« thelb tĂ« mendimit mbi krijimtarinĂ« e kĂ«tij autori  me individualitet tĂ« fuqishĂ«m do tĂ« thosha se nĂ« aspektin e vlerave, nĂ« shumëçka,  poetika e mund politikĂ«n e DritĂ«ro Agollit,  jo vetĂ«m nĂ« jetĂ«,  por edhe atje  ku gjen shfaqje nĂ« vargje.

© Kolec  Traboini
6 tetor 2014

Kundërshtia letrare nuk përballohet me mediokritete- nga TraboiniKUNDĂ‹RSHTIA LETRARE NUK PĂ‹RBALLOHET ME
MEDIOKRITETE
- Marrë shkas nga Trirema e Sarandës dhe vëzhgimi kritik i Dhimitër Nicës -

 nga KOLEC TRABOINI

Organizimet i evenimenteve poetike janĂ« tĂ« vetmet veprimtari ku krijuesit e kĂ«saj gjinie aq tĂ« bukur e aq tĂ« maltrajtuar, tĂ« ndjehen se ekzistojnĂ« sepse edhe promovimet e librave janĂ« kthyer tashmĂ« si letra pavlerĂ«, u ka dalĂ« boja, me shkakun se nuk mbeti autor fillestar e pa pikĂ« vlere pa e bĂ«rĂ« njĂ« promovim libri, dhe mjerisht kĂ«to nĂ« institucione shtetĂ«rore. Ministria e KulturĂ«s Ă«shtĂ« pĂ«r tu vlerĂ«suar pĂ«r mundĂ«sitĂ« qĂ« ka krijuar tĂ« bĂ«het promovimi i librave por ama njĂ« kujdes duhet bĂ«rĂ« sepse duhet parĂ« nĂ«se kanĂ« pikĂ« vlera ato libra pĂ«r tĂ« cilĂ«t hapen dyert e sallĂ«s sĂ« kĂ«saj ministrie. NĂ« kĂ«tĂ« drejtim ka probleme edhe me organizimin e takimeve poetike sepse shihen tĂ« tubuar pak autor serioze nĂ« krijimtari dhe shumĂ« nga ata qĂ« shkruajnĂ« thjeshtĂ« se ua kanĂ« mĂ«suar alfabetin dhe dinĂ« tĂ« vjershĂ«rojnĂ« fshatçe,  madje tepĂ«r larg nivelit tĂ« bejtexhinjve tĂ« dy shekujve mĂ« parĂ«.  E vura re kĂ«tĂ« edhe nĂ« tĂ« vetmin eveniment tĂ« kĂ«saj natyre qĂ« isha i ftuar, qĂ« u zhvillua nĂ« Kosove mĂ« 5-6 gusht tĂ« kĂ«tij viti ku edhe pse shfaqi vlera disi tĂ« kufizuara, nĂ« mesatare do tĂ« thoshim,  arriti edhe nĂ« absurde, ndonjĂ« pjesĂ«marrĂ«s nxori ca disa shĂ«nime xhepi  si letra bakalli e doli e i lexoi duke thĂ«nĂ« se sapo i shkrova. Kuptohet çfarĂ« serioziteti i munguar e çfarĂ« mungese respekti pĂ«r poezinĂ« paraqet kjo mĂ«nyrĂ« konceptimi. MĂ« sĂ« shumti poezia e sotme konsiderohet bejte, autorĂ«t e kĂ«tyre bejteve tashmĂ« janĂ« tĂ« shumtĂ«, kanĂ« arritur qĂ« nĂ«pĂ«rmjet faqeve tĂ« faccebook-ut ku gĂ«lon injoranca aspak poetike, tĂ« depĂ«rtojnĂ«  edhe nĂ«pĂ«r gazeta e revista. Sot absurdi Ă«shtĂ« legal, arrin tĂ« blesh njĂ« gazetĂ« gjoja letrare ku janĂ« vendosur autor interneti, vjersha qe i ke lexuar llahtarshĂ«m mĂ« parĂ« dhe nuk thonĂ« asgjĂ«. Sot nuk gjen asnjĂ« gazetĂ« a revistĂ« serioze pĂ«r artin dhe letĂ«rsinĂ«, qĂ« tĂ« dijĂ« tĂ« dallojĂ« grurin nga egjra. TĂ« krijohet pĂ«rshtypja se poezia Ă«shtĂ« arti mĂ« i lehtĂ« pĂ«r tu krijuar kur ajo Ă«shtĂ« e duhet tĂ« jetĂ« mĂ« i vĂ«shtiri. Sepse poezia vĂ«rtetĂ« bĂ«het me fjalĂ« (si muri me gurĂ«), por nuk Ă«shtĂ« vetĂ«m fjalĂ«, Ă«shtĂ« edhe mendim, Ă«shtĂ« edhe figurĂ«, Ă«shtĂ« imagjinatĂ« e gjithçka e pĂ«rjetuar emocionalisht. Koha e eksperimenteve tĂ« ftohta me poezinĂ« ka ikur.
Mjerisht institucionet shtetërore nuk financojnë ndonjë gazetë apo revistë serioze, me ekip të kualifikuar, dhe ato pak që mbështen bëjnë punë grupesh, rrethesh të ngushta e botojnë thjeshtë për të marrë subvencione, për të gjetur një mënyrë për të marre para nga arka e shtetit.
KĂ«tĂ« problematikĂ« trajton edhe autori DhimitĂ«r Nica nĂ« vĂ«zhgimin  e vet ”Korrupsion arti, nĂ« emĂ«r tĂ« dashurisĂ« pĂ«r artin” nĂ« tĂ« cilin stigmatizon  Triremen poetike tĂ« SarandĂ«s, zhvilluar ditĂ«t e fundit tĂ« shtatorit. E gjej me vend shqetĂ«simin  se “nisen e dĂ«rgohen ftesat e ndryshme pĂ«r “oratorĂ«t”. PikĂ«risht, kĂ«tu qĂ«ndron “thembra” e Akilit. NĂ« shumĂ« takime,manifestime dhe evenimente poetike,jo rrallĂ«,por shumĂ« shpesh ndeshesh me dy,apo edhe tre persona nga njĂ« familje. Dhe jo se kĂ«ta janĂ« krijues, poetĂ« e shkrimtarĂ«, por njĂ«ri apo njĂ«ra qĂ« Ă«shtĂ« nĂ« realitet, ka sjellĂ« tĂ« dytin apo tĂ« tretin nga familja.”. KĂ«saj mendĂ«sie pak vĂ«shtirĂ« Ă«shtĂ« ti kenĂ« shpĂ«tuar edhe organizatorĂ«t e takimit poetik tĂ« SarandĂ«s.
E vĂ«rtetĂ« Ă«shtĂ« se gjithmonĂ« do tĂ« ketĂ« vĂ«rejte sepse e mira dhe e bukura nuk kanĂ« fund, por nĂ«se kemi kritikĂ« pĂ«r njĂ« mĂ«nyrĂ« organizimi duhet tĂ« sjellim edhe argumentet tona. Sepse siç thamĂ«,  jo se problemet nuk ekzistojnĂ«  edhe nĂ« takimin poetik tĂ« SarandĂ«s, por se edhe dhe lista qĂ« DhimitĂ«r Nica  sjell me ankimin se  nuk na qenkan ftuar disa, mendoj se nuk paraqet ndonjĂ« faj tĂ« madh tĂ« organizatorĂ«ve tĂ« Triremes.  PĂ«rmenden kĂ«sisoj disa emra qĂ« nuk na qenkan ftua,  por me çfarĂ« lexojmĂ« na rezulton se shumica e tyre kanĂ« marrĂ« pjesĂ«  nĂ« tĂ« gjitha aktivitetet qĂ« janĂ« bĂ«rĂ« nĂ« ShqipĂ«ri, KosovĂ« e Maqedoni, ndĂ«rkohĂ« qĂ«  ka tĂ« tjerĂ« qĂ« nuk kanĂ« qenĂ«  asnjĂ« herĂ« tĂ« ftuar. Se kĂ«shtu po  jepet pĂ«rshtypja qĂ« kĂ«ta qĂ« ka cituar DhimitĂ«r Nica:   “Petrit Ruka, Vasil Tabaku, Namik Selmani, Riza Çato, Haxhi Dikolli, Rami Kamberi, Ardita Jatru, Mimoza Berisha, Flora Peçi, Dan Ibrahimi, Alfred Molloholli, Bujar Muçaj, Edmond Shallari”  e qĂ« nuk na qĂ«nkan ftuar qĂ«nkan pa njĂ« e pa dy tĂ« zgjedhurit e poezisĂ« shqipe e nuk ka tĂ« tjerĂ«. Desha ti them autorit tĂ« shkrimit se nĂ« kĂ«tĂ« listĂ« vĂ«rtetĂ« ka disa autorĂ« serioze qĂ« kanĂ« vlera, por ke vendosur edhe njĂ« emĂ«r qĂ« jo vetĂ«m Ă«shtĂ« mediokĂ«r por edhe plagjiaturist e qĂ« mĂ« ka kopjuar me fjalĂ« e me figurĂ« poezinĂ« “Trinia ime”, tĂ« cilĂ«n e kam botuar nĂ« vitin  2007. A mos edhe ky na qenka ajka e poezisĂ« shqipe qĂ« paskan bĂ«rĂ« korrupsion tĂ« madh ata tĂ« SarandĂ«s qĂ« nuk e paskan ftuar. Deri kĂ«tu paska vajtur puna me poezinĂ«?!
Nuk e gjej nĂ« vĂ«zhgimin e Dh. NicĂ«s  argumentin, se pĂ«rse kĂ«ta duhej tĂ« ishin me patjetĂ«r dhe kryesorja çfarĂ« vlerĂ« pĂ«rbĂ«jnĂ«. Duam tĂ« shtojmĂ« se nĂ«se ka fakte se gratĂ« poete marrkan burrat me vete apo anasjelltas, tĂ« na i thotĂ« me raste konkrete sepse vĂ«zhgimi a kritika nuk ka si bĂ«het nĂ« pĂ«rgjithĂ«si, ajo vepron  si kirurgu me bisturinĂ« e tij,  i cili operon plagĂ«n e nuk e bĂ«n prerje nĂ«  gjithĂ« trupin se ndryshe do ti thonin kasap. Le tĂ« shkruhen fakte  por jo si me kĂ«tĂ« listĂ«n qĂ« na Ă«shtĂ« paraqitur me lart qĂ« nuk tĂ« bind fare se paskemi tĂ« bĂ«jmĂ« me njĂ« “korrupsion arti”.
Kur shkruajmĂ« mirĂ« Ă«shtĂ« tĂ« mos bĂ«jmĂ« kompetentin aq mĂ« tepĂ«r kur nuk i njohim krijimtaritĂ« e tĂ« gjithĂ« autorĂ«ve tĂ« tjerĂ«. NĂ«se vĂ«shtrimi ynĂ« shkon deri nĂ« njĂ« a dy kilometra kjo nuk do tĂ« thotĂ« se aq Ă«shtĂ« bota. Edhe ata qĂ« janĂ« gjendur nĂ« SarandĂ« (ku edhe unĂ« kisha dĂ«shirĂ« tĂ« isha, por ja qĂ« nuk mĂ« ftuan, por edhe hata mospjesĂ«marrja ime nuk ish), edhe ata pra kanĂ« vlerat e tyre. PĂ«rgjegjĂ«sia pĂ«r çdo eveniment Ă«shtĂ« i organizatorĂ«ve dhe ata besoj se e kanĂ« njĂ« pĂ«rgjigje qĂ« me dĂ«shirĂ« do ta dĂ«gjonim dhe lexonim. Por gjithsesi lista qĂ« paraqitet, e pĂ«rsĂ«ris,  mua nuk mĂ« bind. Nuk mund nĂ« asnjĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pĂ«rballohet kundĂ«rshtia apo argumenti letrar me mediokritete.


Mund te lexoni ne kete blog:

Kriza e artistit dhe supërkriza e kulturës-Traboini
Presidenti Wilson- ëngjëlli mbrojtës i Shqipërisë -Traboini
Dy kryeministra ma vodhën Mitingun- Traboini
Kinostudio- në vend të ullinjëve mbollën beton- Traboini
Kadare-një mal drite që nuk i shpëton hijes së vet-Traboini
Seks pĂ«r njĂ« vend pune - nga Kolec Traboini  
PunĂ« kulturash - nga Tirana nĂ« PrishtinĂ« - nga Kolec Traboini 
Shkodrania aktore e parĂ« e TurqisĂ«- nga Kolec Trab...  
Fejton me shufra  ari - nga Kolec Traboini
Dallandyshe pa qiell- nga Kolec Traboini  

"E vërteta"... e pavërtetë e prof. Emil Lafe - nga...

Zhvillimi letërsisë shqipe në Mal të Zi- nga Rrok Gjolaj
Akademia e mykur e TiranĂ«s- nga Kolec Traboini 
Kështu vret vetëm mafia - nga Kolec Traboini
Një spot që ministrit mund ti kushtojë postin- nga..
Aristidh Kola - një libër i ri i Kolec Traboinit
Disidenti i heshtur Zef Zorba - nga Kolec Traboini...
 Lazarati nĂ« tym - shteti nĂ« delir- nga Kolec Trabo.
 Zeusit i lajkatohen tĂ« gjithĂ«- nga Traboini
Big Show me Canabis Sativa- nga Kolec Traboini
Njerka shkon në ballo- nga Kolec Traboini
Vasil Josif Pani- ne krye të oborrit të shqiptariz...
Stina e mjekrrave të hajthshme - nga Kolec Traboin...
Edgar Allan Poe - më së fundi i kthehet vendlindje...
Kur shpresa s’Ă«shtĂ« veçse njĂ« kurvĂ«...- nga Kolec ...
Atë Martin Gjoka kompozitor e mësues i madh - nga ...
Dekorimi politik i Kol Idromenos- nga Kolec Traboi...
Dhjetë vjet thirrje për bustin e Ded Gjo Lulit- ng...
Prejardhja e Hotit dhe Flamuri i Deçiqit - nga Kol...
Requiem i Verdit në vjeshtën politike të Tiranës- ...
Epika blu e Edison Gjergos- nga Kolec Traboini
Ardhacaket e Ballkanit Sofie-Safete Juka
Boston- një shekull përballë greqizimit

Udhë e mbarë, o Sizif