31 August 2013

Shën Albani - shënjtori i besës se mbajtur si shqiptarët -nga Kolec Traboini

Shën Albani - shënjtori i parë kristian i Britanisë
Shën Albani - shënjtori i besës se mbajtur si shqiptarët

Nga KOLEC TRABOINI

Alban ishte njĂ« qytetar romak pagan dhe jetonte nĂ« qytetin romak 2000 vjeçar Verulamium, rreth 35 km. nĂ« veri tĂ« LondrĂ«s - ish koha kur BritaninĂ« e kishin pushtuar romakĂ«t qĂ« ende i ndiqnin e i vrisnin itharĂ«t e Krishtit. Tek Albani, qĂ« kishte dhĂ«nĂ« ndihmesĂ« nĂ« fushatat luftarake tĂ« romakĂ«ve, kĂ«rkoi strehĂ« njĂ« prift i krishterĂ« qĂ« ndiqej, ShĂ«n Amphibalus. GjatĂ« kohĂ«s qĂ« prifti qĂ«ndroi fshehur tek ai, Albani nisi tĂ« admirojĂ« pĂ«rkushtimin e priftit dhe kĂ«shtu u pagĂ«zua i krishterĂ«. Kur erdhĂ«n ushtarĂ«t pĂ«r ta marrĂ« e dĂ«rguar nĂ« gjyq ShĂ«n Amphibalusin si pĂ«rhapĂ«s i krishterimit, gjetĂ«n Albanin veshur me rrobat e priftit. E morĂ«n dhe e dĂ«rguan tek gjykatĂ«sit.  GjykatĂ«si e njohu Albanin dhe e kuptoi gabimin qĂ« kishin bĂ«rĂ« ushtarĂ«t tĂ« cilĂ«t i kishin sjellĂ« pĂ«rpara njĂ« ushtarak romak qĂ« i kishte shĂ«rbyer perandorisĂ«. NĂ« fillim desh ta linte tĂ« lirĂ«, por ndĂ«rkohĂ« mendoi qĂ« nepĂ«rmjet Albanit ta gjente e dĂ«nonte priftin. Albani nuk pranoi ta dorĂ«zonte priftin, ndaj gjyqi i priftit u kthye nĂ« gjyq tĂ« tij. Para gjykatĂ«s ai foli hapur se tashmĂ« ai ishte kristian i devotshĂ«m dhe nuk e dorĂ«zonte priftin. JetĂ«s sĂ« tij i jepte kuptim duke mbrojtur mikun e jo duke e dorĂ«zuar atĂ«. U pĂ«rpoqĂ«n ta bindnin qĂ« tĂ« hiqte dorĂ« nga kristianizmi dhe tĂ« dorĂ«zonte priftin, por nuk ia arritĂ«n ndaj vendosĂ«n ta thyenin me tortura. Por, asnjĂ« torturĂ« sado mizore nuk e theu besimin e tij, bile edhe besnikĂ«rinĂ« e tij nĂ« besĂ«n e dhĂ«nĂ«.
AtĂ«herĂ« gjyqtarĂ«t e dĂ«nuan atĂ« me vdekje. Duke e dĂ«rguar nĂ« vendin e ekzekutimit atij i shkuan pas gjithĂ« banorĂ«t e qytetit. NjerĂ«zit e kishin njohur gjithnjĂ« si njeri tĂ« mirĂ« dhe e admironin edhe pĂ«r trimĂ«rinĂ« e devocionin qĂ« tregoi nĂ« gjyq. Emri i tij tashmĂ« ishte bĂ«rĂ« njĂ« kauzĂ«, njĂ« besim, njĂ« virtyt. NĂ« shkrimet me karakter fetar pĂ«rshkruhet  pak a shumĂ« kjo  legjendĂ«-mrekulli: pĂ«r ta ndihmuar, banorĂ«t e qytetit e prishĂ«n urĂ«n mbi lumĂ«,  pĂ«rmes sĂ« cilĂ«s duhej tĂ« kalohej pĂ«r tĂ« shkuar tek vendi ku bĂ«heshin ekzekutimet. Lumi ishte i rrĂ«mbyeshĂ«m e pĂ«rmes tij nuk mund tĂ« kalohej.
Albani, i bindur nĂ« fatin e tij si martir, me fytyrĂ« drejt qiellit iu lut Zotit ta ndihmojĂ« qĂ« tĂ« gjendej sa mĂ« shpejt pranĂ« tij. AtĂ«herĂ« ndodhi njĂ« mrekulli. Lumi u shter dhe mundĂ«n tĂ« kalonin nĂ«pĂ«r shtratin e tharĂ«. Duke e parĂ« kĂ«tĂ« mrekulli, ekzekutuesi i tij hodhi poshtĂ« shpatĂ«n dhe iu lut Albanit tĂ« dĂ«nohej edhe ai me tĂ« ose nĂ« vend tĂ« tij. Albani nuk pranoi. Si u ngjitĂ«n nĂ« kodrĂ«n Holmhurst, Albani u lut sĂ«rish me fytyrĂ« drejt qiellit qĂ« tĂ« kthehej uji i lumit qĂ« i jepte jetĂ« luginĂ«s e tokave pĂ«rreth. Dhe uji u kthye. Albanit i prenĂ« kokĂ«n me urdhĂ«r tĂ« perandorit Severus, qĂ« nĂ« atĂ« kohĂ« ndodhej nĂ« Britani. Ishte 22 qershor i vitit 209. ShĂ«n Albani konsiderohet i pari shenjtor i krishterĂ« BritanisĂ«, por mbase i mbarĂ« botĂ«s latine. Ka dhe burime qĂ« e shtyjnĂ« kĂ«tĂ« ngjarje  njĂ« shekull mĂ« vonĂ«, nĂ« vitin 308 dhe me urdhĂ«r tĂ« perandorit romak Diocletian.
Përtej aspektit fetar, a nuk vihet re një tipar i veçantë në shkrimet e shenjta e rrëfimet mbi jetën e vdekjen e Shën Albanit? Atë të besës që e kishin iliro-arbëreshët e hershëm dhe e ardhur kjo besë deri vonë si tipar themelor i shqiptarëve. Ndoshta në këtë drejtim mund të hamendësohet, aq më tepër që ilirët ishin paganë dhe dihet se kishin një qytet me emrin Albanopol, që do të thotë qyteti i Albanëve ose i Albanit, siç kemi edhe Adrianopolin. Ky qytet dhe tërë Iliria kishin rënë prej dy shekujsh nën sundimin e romakëve, pra konsideroheshin pjesë e perandorisë dhe ilirët pjesëtarë të saj e mund të lëviznin në tërë skajet e perandorisë. Nuk rezulton në gjeografinë e Ptolemeut ndonjë qytet tjetër me këtë emër. Shën Albani është shenjtori i parë kristian i Britanisë. Me këtë emër u shënuan kisha, por edhe qytete apo territore. Në shtetin e New York-ut ka një qytet Albany, që shumë thonë nuk ka lidhje me trojet tona iliro-arbërore, ama dihet se ka ardhur nga emri i qytetarit romak pagan që u bë shenjtor i parë i Anglisë. A ka shkuar ai apo paraardhësit e tij qytetarë romakë nga trojet iliriane në Britani dhe veç Albanopolis a ka patur të tjera qytete me këtë emër në perandorinë romake e për më tepër a është përdorur ky emër në Perandorinë Romake në atë pjesë që u përkiste latinëve?!
ShumĂ« gjĂ«ra nĂ« histori vijnĂ« me supozime sakohĂ« qĂ« nuk gjenden shkrime apo objekte qĂ« e mbĂ«shtesin njĂ« ide. Edhe emri i qytetit tĂ« lashtĂ« anglez Verulamium ku jetonte ShĂ«n Albani Ă«shtĂ« venĂ« prej romakĂ«ve, por nuk dihet etimologjia e tij. A ka shpjegim nĂ« latinisht? NĂ« shqipen tonĂ« tĂ« vjetĂ«r tingĂ«llon si nĂ« veri tĂ« lumit. Dhe vĂ«rtet ai qytet e kishte njĂ« lumĂ« pranĂ« tĂ« cilit u krye martirizimi dhe ndodhi mrekullia. Ky qytet romak tanimĂ« ka vetĂ«m rrĂ«noja dhe njĂ« muze me emrin e tij,  por pranĂ« tij Ă«shtĂ« ndĂ«rtuar qyteti me emrin e ShĂ«n Albanit. NĂ« vendin e ekzekutimit Ă«shtĂ« ngritur katedralja madhĂ«shtore me emrin e tij. Dhe mĂ« tej edhe nĂ« AmerikĂ« nĂ« shtetin e New York-ut Ă«shtĂ« emĂ«rtuar njĂ« qytet, Albany. Por ka edhe qendra e institucione, qyteza, kisha, urdhra fetarĂ«, shkolla, sheshe e rrugĂ« me njĂ« emĂ«rtim tĂ« tillĂ«, Saint Alban, duke e bĂ«rĂ« atĂ« njĂ« nga emrat mĂ« tĂ« njohur e mĂ« tĂ« pĂ«rhapur. NĂ« fund tĂ« fjalĂ«s Ă«shtĂ« me origjinĂ« nga brigjet iliriane apo jo, ShĂ«n Albani mbetet shenjtori i besĂ«s, virtyt qĂ« Ă«shtĂ« tipik nĂ« histori pĂ«r iliro-arbĂ«resho-shqiptarĂ«t ku histori tĂ« tilla besnikĂ«rie pĂ«r tĂ« mos e dorĂ«zuar mikun Ă«shtĂ« e ngulitur jo vetĂ«m nĂ« gojĂ«dhanat e rrĂ«fimet popullore, por edhe nĂ« Kodet zakonore tĂ« shqiptarĂ«ve, tĂ« atyre pra qĂ« tĂ«rĂ« bota i njeh si albanĂ«.

© k.p.traboini
Gërmadhat e qytetit të lashte romak Verulamium në veri të Londrës
Kisha e Shën Albanit në vendin ku është ekzekutuar
Verulamium Park

23 August 2013

Protektorat grek mbi orthodoksinë?!- gazeta SOT 23 gusht 2013

PROTEKTORAT GREK MBI ORTHODOKSINE?!

Nga KOLEC TRABOINI


FqinjĂ«t tanĂ« tĂ« jugut, nuk lĂ«nĂ« rast pa dalĂ« kinse nĂ« mbrojtje tĂ« orthodoksisĂ« e tĂ«  bĂ«jnĂ« rolin e protektorit mbi kĂ«tĂ« komunitet fetar shqiptar qĂ« nuk ka asnjĂ« lidhje me GreqinĂ« veç faktit qĂ« nĂ« krye tĂ« kishĂ«s Ă«shtĂ« njĂ« grek, Anastasios Janullatos.  Ne i kemi ditur gjithmonĂ« orekset e fqinjĂ«ve tĂ« jugut e kjo tashmĂ« pĂ«rbĂ«n njĂ« histori tĂ« cilĂ«n ata gjithnjĂ« e thĂ«rrasin nĂ« aktualitet.  GjithĂ«sesi nuk mund tĂ« themi se kjo qĂ« po ndodh sot Ă«shtĂ« e papritur dhe e paditur prej nesh. GrekĂ«t janĂ« nĂ« linjĂ«n e tyre qĂ« prej njĂ« shekulli kur arritĂ«n tĂ« fusin nĂ« zotĂ«rim me bekimin e EuropĂ«s 1913 trojet shqiptare qĂ« nga Preveza nĂ« JaninĂ« e cila ka qĂ«nĂ« deklaruar edhe nga vetĂ« ish kryeministri britanik Disraeli, qĂ« e ka vizituar kĂ«tĂ« qytet, si kryeqytet i shqiptarĂ«ve. TĂ« gjitha kĂ«to i dimĂ«. Dhe Ă«shtĂ« krejt e natyrshme tĂ« jemi tĂ« pĂ«rgatitur pĂ«r broçkullat greke herĂ« pas here. MirĂ«po a jemi ne tĂ« pĂ«rgatitur sa e si duhet pĂ«r ti pĂ«rballuar  kĂ«to provokime dhe ndĂ«rhyrje nĂ« punĂ«t e brĂ«ndshme tĂ« ShqipĂ«risĂ«.
Gazeta SOT 23 gusht 2013 f.15
NĂ« periudhĂ«n e diktaturĂ«s kishte njĂ« vigjilencĂ« tĂ« madhe e mbrojtje tĂ« suksesshme, ku grekĂ«t nuk patĂ«n asnjĂ« mundĂ«si tĂ« bĂ«nin demarshet e tyre nĂ« drejtim tĂ« ShqipĂ«rise. VetĂ«m nĂ« provokimet e gushtit 1949  grekĂ«t lanĂ« jetĂ«n e 300 ushtarĂ«ve, tĂ« cilĂ«t i sollĂ«n ditĂ«n tĂ« gjallĂ« dhe i tĂ«rhoqĂ«n natĂ«n tĂ« vdekur. EshtĂ« e pĂ«rmĂ«ndur edhe historia qĂ« ende sot e kĂ«saj dite i turpĂ«ron qarqet greke, qĂ« nĂ« verĂ« tĂ« vitit 1949, nĂ« kohĂ«n e provokacioneve njĂ« shqiptar trim, piloti Esat Tetova, vajti deri nĂ« AthinĂ« dhe u rrembeu avionin tĂ« cilin e solli nĂ« ShqipĂ«ri,  e do tĂ« bĂ«hej avioni i parĂ« qeveritar i udhehĂ«qĂ«sve shqiptarĂ« tĂ« asaj kohe. PĂ«r gjysĂ«m shekulli asnjĂ« oreks nacionalist grek i ushqyer e frymĂ«zuar nga ish prifti shovenist Sebastianos nuk gjeti terren nĂ« ShqipĂ«ri.
 Por gjĂ«rat ndryshuan pas pĂ«rmbysjes sĂ« diktaturĂ«s, shkatrrimit tĂ« ushtrisĂ«, bazĂ«s sĂ« saj materiale (ende edhe sot vazhdojnĂ« ta shkatrrojnĂ«),  pra ardhjes sĂ« demokracisĂ« kaotike nĂ« ShqipĂ«ri, ku qeveritarĂ«t mĂ« shumĂ« se me punĂ«t shtetit e qeverisjes merreshin me dallavere e korrupsion pĂ«r pĂ«rfitime personale.
TĂ«rĂ« kjo histori mardhĂ«niesh herĂ« nĂ« dukje tĂ« qeta e herĂ« nervoze  te skajshme, ka nisur pas njĂ« plani  tĂ« detajuar mirĂ« nga kryeministri i asaj kohe Konstandin Micotaqi me lidhjet e tij mbase edhe tĂ« padukshme me qarqet ultra nacionaliste qĂ« nĂ« kushtet e njĂ« shteti tĂ« brishtĂ« shqiptar kĂ«rkonin tĂ« realizonin Ă«ndrrĂ«n e çmendur pĂ«r Vorio Epirin, duke bĂ«rĂ« kinse tĂ« paditurin se duhej tĂ« ishte ShqipĂ«ria qĂ« tĂ« kĂ«rkonte Epirin e Jugut, ÇamĂ«rinĂ« e jo Greqia  cila e ka zgjeruar territorin e vet duke gllabĂ«ruar toka shqiptare. Cili ishte skenari i Sebastianosit qĂ« tanimĂ« Ă«shtĂ« nĂ« botĂ«n tjetĂ«r me enderrat e çmendura me itharĂ«t e Kapsalit mbledhur rreth gazetĂ«s shoveniste tĂ« asaj kohe “Stohos”. SĂ« pari krijimi i kushteve pĂ«r tĂ« organizuar shoqata nga rradhĂ«t e emigrantĂ«ve shqiptarĂ«, pĂ«r tĂ« ngritur kĂ«sisoj baza nĂ« jug me qĂ«llim final tĂ« shkĂ«putjes sĂ« trojeve shqiptare dhe coptimin pĂ«rfundimtar tĂ« ShqipĂ«risĂ«. Kjo nuk Ă«shtĂ« hamendje. Ne qĂ« kemi jetuar nĂ« AthinĂ« nĂ« vitet 1991-1995 i kemi ndjerĂ« tĂ«rĂ« kĂ«to lĂ«vizje antishqiptare qĂ« u finalizua me veprimet terroriste vrastare nĂ« postĂ«n kufitare shqiptare tĂ« organizatĂ«s MAVI.
Institucionet fetare tĂ« çliruar prej ndalimeve nĂ« fundin e vitit 1990, ishin piksynimet e qarqeve greke pĂ«r ti bĂ«rĂ« ato vatra tĂ« pĂ«rçimit tĂ« ideve tĂ« tyre. Kjo duhet parĂ« nĂ« dy plane sepse edhe nga vendet arabe atbotĂ« u nisĂ«n taboret e para ekspansioniste islamike nepermjet pseudoshoqatave bamirĂ«se me qĂ«llime dominuese. Dhe e vĂ«rteta Ă«shtĂ« se tĂ« dy kĂ«to inkursione u realizuan me sukses. Aso kohe nĂ« shtypin shqiptar u shkruajt se ShqipĂ«ria ishte bĂ«rĂ« depo e municionit islamik. E njĂ«jta gjĂ« mund tĂ« thuhet edhe pĂ«r anĂ«n tjetĂ«r tĂ« medaljes.  
KĂ«sisoj grekĂ«t arritĂ«n tĂ« vendosin nĂ« krye tĂ« KishĂ«s  Autoqefale Shqiptare Fanoliste njeriun e tyre, Anastasios Janullatos me vendimin personal tĂ« presidentit Shqiptar tĂ« asaj kohe Sali Berisha. Padyshim ky akt ishte njĂ« thikĂ« pas shpine nĂ« AutoqefalinĂ« e KishĂ«s Orthodokse Shqiptare. E vĂ«rteta Ă«shtĂ« se Kisha Orthodokse kishte nevojĂ« pĂ«r ndihmĂ«, kish nevojĂ« si materiale edhe pĂ«r pĂ«rgatitjen e klerikĂ«ve por çeshtja Ă«shtĂ« se Janullatos qĂ« erdhi si njĂ« ndihmĂ«  pĂ«r KishĂ«n Shqiptare pak nga pak u ngul si gozhdĂ«, u kthye nĂ« njĂ« uzurpator tĂ« pĂ«rjetshĂ«m. Realiteti Ă«shtĂ« se nĂ« tashmĂ« nuk kemi njĂ« KishĂ« Autoqefale nĂ« frymĂ«n e Fan Nolit,  por kemi njĂ« KishĂ« me fytyrĂ« nga Athina. TĂ« gjitha kĂ«to nuk janĂ« tĂ« reja, Ă«shtĂ« njĂ« realitet i prekshĂ«m. Çeshtja Ă«shtĂ« jo çfarĂ« bĂ«jnĂ« grekĂ«t pĂ«r tĂ« hyrĂ« nĂ« kĂ«tĂ« aspekt tĂ« jetĂ«s shpirtĂ«rore tĂ« qytetarĂ«ve shqiptarĂ«  por se çfarĂ« bĂ«jmĂ« ne qĂ« tĂ« mos i lĂ«mĂ« tĂ« bĂ«jnĂ« prapĂ«sitĂ« e tyre. Dhe ajo çfarĂ« bĂ«jmĂ« ne Ă«shtĂ« shumĂ« mĂ« e dĂ«mshme se sa ajo qĂ« na bĂ«jnĂ« grekĂ«t qĂ« duan tĂ« futĂ«n nĂ« punĂ«t tona. Ata futĂ«n nĂ« punĂ«t e jetĂ«n tonĂ« sepse kĂ«tĂ« e lejojmĂ« ne,  apo se u krijojmĂ« kushte dhe rrethana qĂ« ato tĂ« jenĂ« tĂ« pranishĂ«m çdo herĂ«.
PĂ«r tetĂ« vjet qeveria e Sali BerishĂ«s nuk ishte gjĂ« tjetĂ«r veç njĂ« raja e AthinĂ«s. NjĂ« heshtje e çuditshme e qeverisĂ« shqiptare, njĂ« tĂ«rheqja deri nĂ« servilizĂ«m tĂ« shpifur. Me bekimin e kĂ«tij kryeministri u ngritĂ«n varrezat e ushtarĂ«ve grekĂ« si tĂ« ishin liberatorĂ«t tanĂ«. Varrezat e djemĂ«ve e vajzave shqiptare qĂ« ranĂ« duke luftuar kundĂ«r okupatorĂ«ve nazifashist u lanĂ« nĂ« mjerim, bustet e heronjĂ«ve priteshin e shkonin pĂ«r skrap ndĂ«rsa grekĂ«t ngrinin varreza tĂ« reja pĂ«r tĂ« rĂ«nĂ«t e tyre nĂ« tokĂ«n shqiptare  sikur tĂ« mos kishin ardhur si pushtues. Duhet thĂ«nĂ« njĂ« herĂ« e mirĂ« se futja e ushtarĂ«ve grekĂ« nĂ« trojet shqiptare kishte qĂ«llim pushtimi e jo çlirimi nĂ« vitin 1940. ShqiptarĂ«t nuk i kishin bĂ«rĂ« thirrje grekevĂ« pĂ«r t’i çliruar por erdhĂ«n pĂ«r tĂ« pushtuar jugun e ShqipĂ«risĂ« me ligjin e tyre tĂ« çmĂ«ndur tĂ« luftĂ«s qĂ« ende e mbajnĂ« si hije varri.  Dhe rezultati dihet, lanĂ« kockat, qĂ« Greqia u kishte dash ti mblidhte e ti dĂ«rgonte tĂ« preheshin nĂ« atdheun e vet e jo nĂ« njĂ« shtet tjetĂ«r pĂ«r qĂ«llime ekspansioniste. Por edhe kjo Ă«shtĂ« njĂ« krim qĂ« kemi bĂ«rĂ« ne para se ta bĂ«nin grekĂ«t. KĂ«tĂ« e bĂ«ri qeveria e Sali BerishĂ«s. Dhe tmerri mĂ« i madh Ă«shtĂ« se u pĂ«rdhosĂ«n varret e shqiptarĂ«ve nga dĂ«shira marroke pĂ«r tĂ« kĂ«rkuar kocka,  pĂ«r tĂ« mbushur varrezat e ngritura nga grekĂ«t. Kjo qeveri e kjo qeverisje ( qe ka per aleat edhe partine çame tĂ« ShpĂ«tim Idrizit, as qĂ« mori mundimin njĂ« herĂ« tĂ« kĂ«rkonte tu bĂ«heshin varret edhe atyre  shqiptarĂ«ve qĂ« janĂ« masakruar nĂ« ÇamĂ«ri pas LuftĂ«s sĂ« DytĂ« BotĂ«rore nga bandat e zerviste. Por kĂ«tĂ« nuk e bĂ«ri, pĂ«rkundĂ«r kĂ«saj  beniamini i kryeministrit  Lulzim Basha firmosi faljen e hapsirĂ«s detare duke bĂ«rĂ« kĂ«shtu atĂ« tradhĂ«ti kombĂ«tare  qĂ« bĂ«ri udhĂ«heqĂ«si shpirtĂ«ror i kryeministrit Berisha , Ahmet Zogu,  i cili dhe ai  i  fali jugosllave ShĂ«n Naumin.
Me kĂ«sisoj shĂ«mbujsh skandaloz po krijohet pĂ«rshtypja tek shqiptarĂ«t se vetĂ«m po tĂ« jesh spiun, agjent i huaj, tradhtar qĂ« i shet interestat e Atdheut atĂ«herĂ« mund tĂ« hysh nĂ« histori si udheheqĂ«s me statuja e lapidarĂ«,  e nuk ka asnjĂ« shans qĂ« me drejtesi e ndershmĂ«ri tĂ« bĂ«sh karierĂ« nĂ« kĂ«tĂ« vend.
Po le tĂ« shkojmĂ« mĂ« tej çfarĂ« Ă«shtĂ« sjellja e njĂ« kryeministri nĂ« ditĂ«t e fundit tĂ« karierĂ«s sĂ« vet tĂ« dĂ«shtuar. PĂ«rpiqet tĂ« krijojĂ« sa mĂ« shumĂ« konflikte nĂ« kĂ«tĂ« periudhĂ« tranzitore tĂ« qeverisjes, madje duke pĂ«rfshirĂ« konflikte tĂ« brĂ«ndshme e tĂ« jashtme. NĂ« aspektet e brendshme krijon situata tĂ« tensionuara duke rrembyer SHQUP-in si tĂ« ishte njĂ« plaçkĂ« nĂ« pazar dhe pĂ«r tĂ« larguar vemĂ«ndjen nĂ«pĂ«rmjet lidhjeve tĂ« tij klanore,  inicon atĂ« qĂ« ngjau nĂ« PĂ«rmet. EshtĂ« mĂ«ndjelehtĂ«si tĂ« mendohet se kjo ndodhi e PĂ«rmetit Ă«shtĂ« e rastĂ«sishme. Kurrsesi. EshtĂ« interesi i Sali BerishĂ«s i cili solli nĂ« kĂ«tĂ« vend Janullatosin, t’i bĂ«jĂ« edhe njĂ« dhuratĂ« tjetĂ«r kĂ«tij uzurpatori tĂ« KishĂ«s Autoqefale Shqiptare, duke i sajuar njĂ« incident qĂ« ta shfaq ate nĂ« rolin e viktimĂ«s. E gjithĂ« kjo Ă«shtĂ« njĂ« skenar greko-berishian.  NĂ« interes tĂ« dy palĂ«ve.
Acarimi i mardhĂ«nieve me GreqinĂ« i nxjerr  problem  qeverisĂ« nĂ« ardhje dhe kjo Ă«shtĂ«  pjesa e skenarit diabolik berishian i lidhur nĂ« miqĂ«si tarafo-familiare me qarqet greko-serbe. Dhe pĂ«r tĂ« dalĂ« i larĂ« nga tĂ«rĂ« kjo katraurĂ« qĂ« krijoi nĂ« kĂ«to ditĂ« tĂ« ikjes se tij del e mban njĂ« qĂ«ndrim qĂ« çudit edhe vetĂ« miqtĂ« e tij grekĂ«,  sepse kĂ«shtu ai u sherben edhe mĂ« mirĂ«. Ky qĂ«ndrim gjoja i rreptĂ« u jep grekĂ«ve mundĂ«si qĂ« tĂ« shkojnĂ« deri nĂ« instancat europiane kinse nĂ« ShqipĂ«ri po shtypĂ«n besimtarĂ«t orthodoksĂ«. Ky Ă«shtĂ« njĂ« shĂ«rbim i shkelqyer qĂ« i bĂ«het GreqisĂ« prej mikut tĂ« tyre Sali Berisha. Dhe sa mĂ« shumĂ« qĂ« zgjatet kjo situate (qĂ«llimisht fle gjumĂ« presidenti), sa mĂ« shumĂ« acarohet konflikti i thjeshtĂ« i njĂ« prone, aq mĂ« tepĂ«r merr pĂ«rmasat e njĂ« flake tĂ« rĂ«nĂ« nĂ« mes tĂ« pyllit nĂ« ditĂ«t perveluese tĂ« gushtit. Ajo çfarĂ« ndodhi nĂ« PĂ«rmet si pikĂ«nisje ishte njĂ« zjarr i vogĂ«l, qe Berisha dhe greket po i hedhin kova me benzinĂ« , sepse kĂ«tyre segmeteve antishqiptare ju intereson t’i vĂ«nĂ« zjarrin ShqipĂ«risĂ«. FalĂ« edhe deklaratave  bufonada tĂ« Kryeministrit nĂ« ikje Berisha, si pjesĂ« e skenarit antishqiptar,  greku tashmĂ« ndjehet mĂ« mirĂ« dhe mĂ« i motivuar se kurrĂ« qĂ« tĂ« shfaqet nĂ« qarqet europiane si protektor i orthodoksisĂ« shqiptare. Mesaduket edhe pĂ«r kĂ«tĂ« kishim nevojĂ«?!

NEXT:  Politika e murtajes