Për të mos mbetur çeshtja çame në udhëkryq - nga K.TraboiniPËR TË MOS MBETUR ÇESHTJA ÇAME NË UDHËKRYQ
 
-Nëse qendrat e vendosjes, ashtu dhe Greqia dhe Europa e bëjnë veshin shurdhër, vetvetiu si reaksion lindin format e forcat radikale, shpeshherë jashtë kontrollit, duke përdorur çdo mjet të mundshëm legal a jo, duke sensibilizuar opinionin e qarqet ndërkombëtare për bashkimin e Çamëri-Thesproti me Shqipërinë... -

 Ky shkrim Ă«shtĂ« botuar nĂ« "Tirana Observer" mĂ« 29 qershor 2012 e ku vihet nĂ« dukje se qorrollepsja e ShpĂ«tim Idrizit pĂ«r ambicje pushtetare nuk tĂ« çon kurrkund. Ja tani nĂ« HagĂ« çamĂ«t atdhetarĂ« shpallĂ«n PavarĂ«sinĂ« e ÇamĂ«risĂ«, njĂ« akt i guximshĂ«m ky, ndĂ«rkohĂ« qĂ« ShpĂ«tim Idrizi dhe shpura e tij losin me tespije nĂ« Parlamentin Shqiptar pĂ«r njĂ« copĂ« kolltuk qeveritar.

 Nga KOLEC TRABOINI


Veprimtaritë mediatike e partisë së Shpëtim Idrizit, që ka në qeveri zëvendësministra, ndër të cilët të kulturës, i cili njëkohësisht drejton ankandin e shitjes së pikturave në një televizion, janë bërë me shpenzime jo të pakta, për pllakatet e video-koncertet folklorike në Bulevardin qendror të Tiranës, me tubime e intervista çfarë të kujton më shumë se gjithçka një show mediatik. Pse e themi këtë? Sepse nuk e kuptojmë ku është qëllimi i këtij manifestimi, çfarë do të realizohet me të, në sytë e kujt do të bjerë e kush do të reflektojë.
Sikur kjo të ishte bërë në Bruksel apo në New York para organizatës së Kombeve të Bashkuara, apo para pallatit të Gjykatës Ndërkombëtare të Hagës, vërtet do të kishte një kuptim dhe me siguri edhe efekte pozitive. Nuk besojmë se opinioni botëror e ka vëmendjen në Tiranë në këtë verë të nxehtë, kur pasioni i të gjithëve është mbërthyer në fushat e blerta të kampionatit europian të futbollit. Nga ana tjetër nuk paraqet ndonjë risi as në Tiranë përveç se si një javë kulturore e zakonshme, sepse nuk ka shqiptar të mos dijë se çfarë është Çamëria, cila ka qënë masakra ndaj popullsisë shqiptare, si u vra, u dogj e u përzu një popull, i cili sot e kësaj dite e vuan atë genocid që u krye nga shteti grek ndaj tij. Çfarë do të mësojmë më tepër? Çfarë do të arrijmë me këtë koncert video-folklorik me zë buçitës në qendër të Tiranës dhe a ka ndonjë rrugë e mënyrë tjetër më efektive për të realizuar programin. Por më kryesorja a ka program dhe sa koherent jemi me realizimin e tij?
ShumĂ« mĂ« mirĂ« do t’i shĂ«rbente çështjes çame qĂ« ajo shumĂ« parash tĂ« pĂ«rdorej nĂ« ngritjen e çështjes çame nĂ« instancat ndĂ«rkombĂ«tare duke mos lĂ«nĂ« portĂ« pa trokitur apo mundĂ«si pa shfrytĂ«zuar. Aq mĂ« tepĂ«r se problemi nuk ka ngecur nĂ« TiranĂ«, por nĂ« AthinĂ« dhe Athina duhet tĂ« pĂ«rballet me instancat e drejtĂ«sisĂ« e humanizmit dhe nĂ« gjykatat ndĂ«rkombĂ«tare. AsnjĂ« influencĂ« nuk kanĂ« fjalimet e zhurmshme nĂ«pĂ«r rrugĂ« e sheshe apo dhe kĂ«ngĂ«t folklorike nĂ« mes tĂ« zhegut tĂ« TiranĂ«s.
Duhet tĂ« jemi mĂ« racionalĂ«, tĂ« dimĂ« çfarĂ« tĂ« kĂ«rkojmĂ« e tĂ« kemi njĂ« strategji tĂ« qartĂ«. ÇfarĂ« mund tĂ« realizojmĂ« me kĂ«to video-koncerte e banderola “I Love ÇamĂ«ria!”. Ne mund tĂ« dalim e tĂ« themi sa tĂ« duam edhe “I Love Italia!”, “I Love Amerika!” sepse askush nuk na pengon nĂ« kĂ«tĂ« dashuri. Kjo shprehje Ă«shtĂ« ndjesi e jo program. MĂ« sĂ« shumti shkruhen nĂ«pĂ«r mure apo bluza tĂ« rinjsh e kaq. Natyrisht edhe ajo ka vlerĂ«n e vet, por ama nuk ka tĂ« bĂ«jĂ« me njĂ« program strategjik tĂ« menduar mirĂ« e pĂ«r tĂ« cilin nuk ka pse tĂ« mos marrim edhe kĂ«shilltarĂ« e juristĂ« me emĂ«r nĂ« arenĂ«n ndĂ«rkombĂ«tare. Sepse nuk mund ta mposhtim tĂ« keqen me berihaj, dhe me tĂ« keqe kam parasysh politikĂ«n mediokre greke qĂ« ndalon ish -shtetasit e vet, tĂ« pĂ«rzĂ«nĂ« kĂ«ta nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« dhunshme nga trojet e veta etnike, pra i ndalon tĂ« kthehen sĂ«rish pranĂ« tokĂ«s e shtĂ«pive tĂ« tyre.
Në Greqi janë kthyer të gjithë komunistët e EAM-it të përfshirë në luftën civile e të ikur në Shqipëri, Poloni e Rusi. Nga këta të ikur ne kemi si kujtim të hidhur djegien e Bezistenit mesjetar të Shkodrës). Vetëm popullsia çame ka mbetur ende e dënuar të jetojë larg trojeve të veta. Rast unik në Europë e për faj të Europës që nuk e ndaloi dot genocidin grek ndaj popullsisë shqiptare.
Por kjo nuk mund të vazhdojë përgjithmonë. Në kushtet kur u shemb muri i Berlinit, si është e mundur të ekzistojë ende një mur që e ndalon popullsinë e vrarë, e dhunuar, të përzënë, të kthehet në trojet e shtëpitë e veta pikërisht në kushtet kur Greqia është anëtare e Bashkimit Europian ku inspirojmë të hyjmë edhe ne si shtet shqiptar. Kjo është një mynxyrë e një kohe tjetër mbetur peng në kohën tonë. Si mund ta lejojë Europa që pasojat e gjenocidit të vazhdojnë.
Mendoj se kështu do të mund të ngulmohet nëpërmjet asistencës së personaliteteve me influencë në fushën e drejtësisë e legjislacioneve ndërkombëtare për ta paraqitur çështjen çame në forumet dhe instancat euro-amerikane. Dhe aty duhen shpenzuar energji, madje edhe para sepse nuk janë pa rëndësi këto ndërmarrje.
Mirëpo sa kohë që Shpëtim Idrizi dhe partia e tij dalin në tubime të skenës politike shqiptare duke garuar në zgjedhje për në parlamentin shqiptar, duke bërë aleanca partiake për pushtet e duke vënë në ministri ithtarët e partisë, nuk besoj se kanë gjë në vijë, sepse kurrgjë nuk është në dorën e shtetit shqiptar dhe as të qeverisë shqiptare.
Nëse kërkesat e partisë së Shpëtim Idrizit janë thjesht kthim i çamëve në trojet e veta në Çamëri e jo bashkimin e Çamërisë me Shqipërinë nuk mund të inkludohen në luftë për poste qeveritare në Shqipëri, sepse kjo e konfondon krejt çështjen çame, dhe në sy të opinionit publik apo qendrave të vendosjes konsiderohet një çështje e mbyllur, sepse çamët janë inkluduar kështu tërësisht në sistemin politik e në jetën shoqërore shqiptare.
Përmbajtja konseguente në programin e kthimit të çamëve në Greqi, kërkon që ai dhe jo vetëm ai, por mbarë opinioni shqiptar të ngulmojë e të luftojë në atë qëllim në arenën ndërkombëtare. Ndërsa brenda në Shqipëri të bëjë organizimin e çamëve madje duke guxuar të krijojë zgjedhje në ekzil për deputet në Parlamentin e Greqisë, të bëjë grup parlamentar, e të flasë si deputet në emër të popullit të zbuar në një parlament të munguar. Të gjithë e dinë historinë e fillimit të lëvizjes palestineze me krijimin e një fronti në ekzil, çfarë pati efektin e vet në arenën ndërkombëtare dhe e çoi çështjen drejt zgjidhjes, ani pse ende nuk është përfunduar plotësisht. Vetëm kështu do ta dëgjonin ndërkombëtarët, sepse askush në instanca ndërkombëtare nuk pranon të të dëgjojë si përfaqësues i popullsisë së dëbuar çame nëse paraqitesh si një deputet i parlamentit të Shqipërisë që e ka juridiksionin vetëm brenda territorit të shtetit shqiptar. Flet si qytetar i këtij vendi, i përmbahesh ligjeve të këtij shteti dhe marrëveshjeve që ky shtet ka me fqinjët e jugut, ndërkohë që shteti grek e ka më të lehtë të mohojë e të lozë me fjalët ndërhyrje në punët e brendshme.
Manovrat qĂ« bĂ«n Athina duke e paraqitur tĂ« munguar edhe emrin ÇamĂ«ri nĂ« shtetin grek, nuk bĂ«hen pa qĂ«llim por pĂ«r ta bĂ«rĂ« çështjen çame tĂ« paqenĂ«, sikur nĂ« Greqi nuk ekziston njĂ« vend me emrin ÇamĂ«ri. Po ne nuk ka pse tĂ« jemi aq tĂ« ngurtĂ«, fundja le ti pĂ«rgjigjemi me agresivitet mohimit pĂ«r t’ua bĂ«rĂ« mĂ« tĂ« padurueshme situatĂ«n. Le t’ia bashkĂ«ngjisim emrin ÇamĂ«ri-Thesproti, sepse janĂ« e njĂ«jta gjĂ«. Aq mĂ« tepĂ«r qĂ« kur tĂ« huajt dĂ«gjojnĂ« pĂ«r ÇamĂ«rinĂ«, nuk arrijnĂ« ta identifikojnĂ« as vendin ku ndodhet. Fundja le t’i ndihmojmĂ« ata dhe t’i bĂ«jmĂ« grekĂ«ve me dije se nuk hiqemi nga udha e kthimit.
Sensibilizim i instancave ndërkombëtare në mënyrë të vazhdueshme e pa u lodhur kurrë, mendojmë se vetëm kështu mund të krijohen premisat e kthimit.
PĂ«rkundrazi kjo mundĂ«si tĂ« duket iluzive nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« siç e konceptojnĂ« strategjinĂ« dhe taktikat nĂ« partinĂ« e ShpĂ«tim Idrizit me shokĂ«, tĂ« cilĂ«t duan t’i flasin e t’i kĂ«rkojnĂ« GreqisĂ« nĂ«pĂ«rmjet foltores sĂ« parlamentit shqiptar, gjĂ« qĂ« nuk sjell asnjĂ« efekt dhe krijon konflikte nĂ« mes tĂ« dy shteteve, çfarĂ« as Europa dhe as Amerika nuk e mbĂ«shtet. TĂ« mos harrojmĂ« fuqitĂ« e mĂ«dha nuk duan tĂ« hapen vatra tĂ« reja konfliktesh nĂ« Ballkan, aq mĂ« tepĂ«r kur gacat nĂ«n hi nĂ« mes tĂ« AnkarasĂ« e AthinĂ«s rrinĂ« ndezur e janĂ« gati pĂ«r t’u pĂ«rflakur.
PĂ«r tĂ« mos mbetur çështja çame nĂ« udhĂ«kryq, theksojmĂ« ka dy rrugĂ« tĂ« mundshme. NĂ«se i pĂ«rmbahet vetĂ«m programit tĂ« kthimit, tĂ« dalin si pĂ«rfaqĂ«sues tĂ« njĂ« populli tĂ« zbuar e tĂ« zgjedhin deputetĂ«t e vet sa herĂ« Greqia bĂ«n zgjedhje, duke u konsideruar nĂ« ekzil si pjesĂ« e parlamentit grek e si tĂ« tillĂ« tĂ« paraqiten nĂ« forumet ndĂ«rkombĂ«tare. Kjo do tĂ« ishte njĂ« sfidĂ« e papĂ«rballueshme nga qarqet greke. Mund tĂ« paraqiteshin nĂ« emĂ«r tĂ« çamĂ«ve nĂ« tĂ« gjitha instancat ndĂ«rkombĂ«tare madje do t’i dĂ«rgoheshin peticione edhe presidentit grek. Kjo do tĂ« bĂ«nte mĂ« shumĂ« efekt se sa tĂ« dalĂ«sh si deputet i parlamentit shqiptar nĂ« njĂ« koalicion qeveritar qeverisĂ«s, ku do nuk do, je nĂ«n presion tĂ« dyfishtĂ« si tĂ« brendshĂ«m e tĂ« jashtĂ«m dhe gjithnjĂ« do tĂ« mbetesh me njĂ« program tĂ« cunguar e me njĂ« veprimtari tĂ« kushtĂ«zuar nga politika qeveritare e cila nuk guxon t’i bjerĂ« ndesh EuropĂ«s.
NĂ« tĂ« kundĂ«rt, nĂ«se mundĂ«sitĂ« e kthimit bĂ«hen gjithnjĂ« e mĂ« tĂ« pashpresa, nĂ«se qendrat e vendosjes, ashtu dhe Greqia dhe Europa e bĂ«jnĂ« veshin shurdhĂ«r, vetvetiu si reaksion lindin format e forcat radikale, shpeshherĂ« jashtĂ« kontrollit, duke pĂ«rdorur çdo mjet tĂ« mundshĂ«m legal a jo, duke sensibilizuar opinionin e qarqet ndĂ«rkombĂ«tare pĂ«r bashkimin e ÇamĂ«ri-Thesproti me ShqipĂ«rinĂ«, nĂ« pamundĂ«si pĂ«r zgjidhje tjetĂ«r. Greqia kĂ«tĂ« territor ÇamĂ«ri-Thesproti, ku historikisht me shekuj kanĂ« jetuar shqiptarĂ«t, e ka marrĂ« nĂ« njĂ« luftĂ« agresive dhe me njĂ« marrĂ«veshje e vendim tĂ« turpshĂ«m tĂ« fuqive tĂ« mĂ«dha nĂ« dĂ«m tĂ« ShqipĂ«risĂ«, pasi kjo e kishte shpallur pavarĂ«sinĂ«, çfarĂ« i jep tĂ« drejtĂ«n e kĂ«rkesĂ«s sĂ« rishqyrtimit tĂ« konferencave e vendime qĂ« i copĂ«tuan padrejtĂ«sisht trojet shqiptare. KĂ«to vendime arbitrare nĂ« KonferencĂ«n e LondrĂ«s krijuan kushtet pĂ«r precedentin ku fqinjĂ«t e jugut tĂ« ndĂ«rmerrnin genocidin mbi popullsinĂ« shqiptare nĂ« territoret e okupuara, se ne ashtu duhet t’i konsiderojmĂ«, jo vetĂ«m nĂ« rrugĂ« akademike por edhe politike.
Por kauza çame nuk ka qenë e as është çështje këngësh e vallesh (siç e konceptonte sistemi diktatorial në Shqipëri për pesëdhjetëvjet), por e të drejtës ndërkombëtare dhe humane sepse siç e thamë, ndaj atij populli është bërë një krim me përmasa genocidi e gjithë kjo në mes të Europës, e cila heshti dhe ka për detyrim të reflektojë.
ÇfarĂ«do qĂ« tĂ« bĂ«jmĂ« nĂ« bulevardin e TiranĂ«s e nĂ« “QafĂ«n e BotĂ«s”, prej kaq larg Bota nuk na dĂ«gjon, e, pĂ«r tĂ« shkuar nĂ« Greqi, çamĂ«t duan apo nuk duan do tĂ« kalojnĂ« nĂ«pĂ«rmjet EuropĂ«s, prandaj duhet tĂ« trokasim nĂ« dyert e saj me durim e guxim, edhe sikur t’na vriten e copĂ«tohen duart, e nĂ« Ă«shtĂ« e nevojshme t’i shkallmojmĂ« ato dyer qĂ« ne shqiptarĂ«ve edhe sot e kĂ«saj dite na ngjallin imazhin e Murit tĂ« Berlinit.

Gazeta “ Tirana Observer”, 29 Qershor, 2012

NA DUHEN GOMONET... nga KOLEC TRABOINI


 Mund ta lexoni edhe ne kete link te gazetes "Tirana Observer" 20 qershor 2012.
http://www.tiranaobserver.al/2012/06/20/na-duhen-gomonet/


NA DUHEN GOMONET...

KOLEC TRABOINI

TĂ« zgjidhesh deputet nĂ« parlamentin shqiptar Ă«shtĂ« krejt ngjashĂ«m si tĂ« zgjidhesh kryetar komune diku ne fshat. Kemi njĂ« shĂ«mbull  perfekt pĂ«r kĂ«tĂ« kohĂ«. Kurrkush nuk po thotĂ« kurrgjĂ« se si ka qĂ«nĂ« e mundur tĂ« zgjidhet kryetar komune nĂ« Rrethinat e ShkodrĂ«s njĂ« njeri qĂ« kĂ«rkohej nga Interpoli nĂ« llogari tĂ«  gjykatatĂ«s italiane pĂ«r trafik droge nĂ« grup. Kurrkush nuk thotĂ« as pse u dĂ«rgua tĂ« bĂ«nte paraburgimin nĂ« njĂ« vend ku kishte rivalĂ« tĂ« tij te cilĂ«t tentuan ta vrasin duke e kthyer nĂ« gjendje kome me pak shpresĂ« pĂ«r shpĂ«tim. Apo ndoshta me shkakun  se ka segmente nĂ« ShqipĂ«ri qĂ« nga frika e dekonspirimeve tĂ« ish kryetarit tĂ« komunĂ«s nĂ« gjyqin pĂ«r veprimtari grupi nĂ« tregtinĂ« e drogĂ«s ne Itali, do tĂ« digjeshin edhe plot tĂ« tjerĂ« me dhe pa funksione shtetrore nĂ« TiranĂ« e gjetkĂ«. Pse gjykata e dhe policia u pĂ«rdorĂ«n si vegla ta themi qorre,  pra si mjete pĂ«r tĂ« larĂ« hesape nĂ« burgun e LezhĂ«s.
EshtĂ« e kotĂ« tĂ« pyesish. TĂ« gjitha pyetjet nĂ« ShqipĂ«ri janĂ« tĂ« pakuptimta,  sepse kurrkush nuk pĂ«rgjigjet, madje nuk pĂ«rgjigjen  as ata qĂ« paguhen nga taksapaguesit shqiptarĂ« pikĂ«risht qĂ« tĂ« pĂ«rgjigjen institucionalisht si pjesĂ« e detyrĂ«s pĂ«r informimin e opinionit publik. Por gjen pĂ«rgjigje spektakulare kur i pyet qytetarĂ«t e GjirokastrĂ«s, se si ka mundĂ«si tĂ« kultivohet e tĂ« shpĂ«rndahet droga kaq shume e kaq hapur. Sepse, thotĂ« qytetari  pĂ«r  emisionin “Fiks Fare”:  “Kush po e çan b....pĂ«r shtetin!”.
Ne veç po ngrejmë supet e po bëjmë një pyetje retorike: Çfarë shteti po ndërtojnë e ku dreqin po vemi?!
Por le tĂ« shkojmĂ« mĂ« tej nĂ« linjat qĂ« nuk janĂ« krejt pa lidhje me drogĂ«n e trafikun e mishit tĂ« bardhĂ«.  NĂ« kohĂ«n qĂ« varfĂ«ria Ă«shtĂ« ulur kĂ«mbĂ«kryq, kur  krimi po bĂ«n kĂ«rdinĂ« deputetĂ«t e kanĂ« mendjen pĂ«r lĂ«nĂ« tĂ« lira gomonet e jahtet qĂ« kushtojnĂ« jo mĂ« pak se 1.5 milion euro. NĂ« kĂ«tĂ« rast kemi njĂ« pse qĂ« dihet. NjĂ« luks tĂ« tillĂ« tĂ« blejnĂ« gomone e jahte e kanĂ« vetĂ«m milionerĂ«t maskarej, qe sipas Ali Asllanit, “tĂ« pabukĂ« i gjeti dreka milionerĂ« i gjeti darka”,  ata tĂ«  cilĂ«t e kanĂ« kapluar ShqipĂ«rinĂ«, qĂ« e dogjĂ«n, e vodhĂ«n, e shkatrruan. Por edhe pĂ«r njĂ« shkak tjetĂ«r mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishĂ«m.
Kemi njĂ« bum tĂ« madh ekonomik kur tĂ«rĂ« Europa Ă«shtĂ« nĂ« krizĂ«, jemi bĂ«rĂ« qĂ«ndra e qarkullimit dhe prodhimit droges.Kemi superprodhim e nuk po arrijmĂ« tĂ« manaxhojmĂ« tregun?!  Çdo dite policia njofton pĂ«r dy  apo tre grupe tĂ« arrestuarish me drogĂ« Lazarati e jo vetĂ«m Lazarati sĂ« atij i ka dalĂ« nami po kanabisi mbillet kudo. Kemi terren malor e kushte ideale aq mĂ« tepĂ«r qĂ« nuk e kontrollojmĂ« dot kĂ«tĂ« shtet qĂ« Ă«shtĂ« sa njĂ« koqe vezĂ« nĂ« kĂ«tĂ« EuropĂ« tĂ« madhe qĂ« ka kusurin tĂ« na ketĂ« diku nĂ« skajet e saj tĂ« jugut. Merreni  me mend se kur policia kap pambarimisht dy grupe trafikantĂ«sh droge nĂ«  ditĂ« qĂ« tentojnĂ« tĂ« dĂ«rgojnĂ« kanabis e heroinĂ« nĂ« EuropĂ«, a nuk do tĂ« thotĂ« kjo se nĂ« prodhim e qarkullim janĂ« njĂ«qindfish mĂ« shumĂ« tĂ« pakapshĂ«m.
Pra duam nuk duam jemi kthyer nĂ« Afganistan. Dhe njĂ« pjesĂ« e parave tĂ« fituara me drogĂ« nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« a nĂ« njĂ« tjetĂ«r pastrohen duke kaluar edhe nĂ« favor tĂ« njĂ«qind partive politike qĂ« mjerisht e pĂ«r fatin tonĂ« tĂ« keq i kemi. Ndaj dhe partitĂ« kujdesen pĂ«r darovitĂ«sit e tyre nĂ«n moton “puna mund tĂ« jetĂ« e zezĂ« por paraja Ă«shtĂ« e bardhĂ«”. Akoma mĂ« tepĂ«r me shkakun se  ShqipĂ«risĂ« po i del tymi ngaqĂ«  vitin nĂ« vazhdim do tĂ« zhvillohen zgjedhjet e reja parlamentare qĂ« duan miliona dollarĂ«. E ku ti gjejnĂ« tjetĂ«r?!
Ndaj, pĂ«r tĂ« gjallĂ«ruar ekonominĂ« e qarkullimin te drogĂ«s qĂ« nĂ« rrugĂ« tokĂ«sore po gjejnĂ« belanĂ«, se ka edhe policĂ« e shefa “kokĂ«krisur” qĂ« zbatojnĂ« detyrĂ«n,  lind nevoja e stimulimit te  transportit me det..
Prandaj na duhen Gomonet ...

RRIHET MIKJA GREKE E MILLOSHEVIÇIT - nga Kolec Traboini

Mikja e përkrahsja e falangave vrastare të kriminelit Sllobodan Millosheviçi


RRIHET MIKJA GREKE E MILLOSHEVIÇIT

Shkruar nga KOLEC TRABOINI

Lajmet nga Athina bĂ«jnĂ« me dije se nĂ« njĂ« emision direkt nĂ« Ant-1,  me 6 maj 2012, deputeti i partisĂ« ekstremiste tĂ« djathtĂ« "Krisi Avgi" (Agimi i artĂ«”), Ilias Kacidhiaris pasi qĂ« u ndje i fyer sepse dy gra deputete komuniste e epitetuan si pĂ«rfaqesues i pushtĂ«ve, rrahu deputetĂ«n komuniste Liana Kaneli tĂ« cilĂ«n shumĂ« grek e pĂ«rflasin si  lesbike se sa si komuniste.  Padyshim qĂ« Ă«shtĂ« njĂ« ngjarje Ă« rĂ«ndĂ« qĂ« njĂ« deputet nĂ« moshĂ« tĂ« re  tĂ« rrah njĂ« deputet tjetĂ«r nĂ« njĂ« emision televiziv, aq mĂ« tepĂ«r e rrahura Ă«shtĂ« grua, anipse nĂ« kĂ«tĂ« rast ajo ishte tepĂ«r agresive sepse qĂ«lloi e para,  pĂ«r tu gjĂ«ndur pastaj nĂ«n njĂ« breshĂ«ri grushtet tĂ« njĂ«pasnjĂ«shme.
Po kush Ă«shtĂ« Liana Kaneli? A Ă«shtĂ« pĂ«r tĂ« ardhur keq qĂ« e rrahen publikisht nĂ« njĂ« emision televiziv? Them se jo... Me shkakun se e njoh mirĂ«. A jo ishte pro serbeve dhe njĂ« nga altoparlantĂ«t e Millosheviçit nĂ« Greqi dhe kundĂ«r shqiptarĂ«ve nĂ« luftĂ«n e KosovĂ«s.  Ajo pĂ«rkrahte terrorin serb ndaj shqiptarĂ«ve dhe ishte njĂ« armike e deklaruar e amerikanĂ«ve dhe forcave tĂ« NATO-s. Kjo komuniste nuk Ă«shtĂ« hera e parĂ« qĂ« goditet e qĂ«llohet, vetĂ« votuesit e saj te majte e kanĂ« gjuajtur me kuti kosi nĂ« publik sepse ndĂ«rsa flet nĂ« parlament pĂ«r tĂ« varfĂ«rit nĂ« emĂ«r idealeve barazisĂ« sociale,  e nderkohĂ« qĂ« populli grek vuan, ajo vetĂ« jeton nĂ« njĂ« lluks  prrallor dhe ka pasuri tĂ« panumurta . 


Skena gjate emisionit televiziv ne ANT-1 Athinë, 6 qershor 2012

Liana Kaneli nĂ« pranverĂ« tĂ« vitit 1999 ishte bĂ«rĂ« fort e njohur  pĂ«r emigrantĂ«t shqiptarĂ« nĂ« Greqi sepse drejtonte emisione televizive nĂ« AthinĂ«. NĂ« njĂ« nga emisione pĂ«r ngjarjet nĂ« KosovĂ« ftoi edhe Aristidh KolĂ«n. Ajo siç u pa e kishte ftuar udhĂ«heqĂ«sin arvanitas qĂ«llimisht pĂ«r ta deskritituar nĂ« opinionin publik sepse gjatĂ« bisedĂ«s e akuzoi si tradhtar e armik i GreqisĂ« si dhe agjent tĂ« CIA-s e sherbimit sekret shqiptar. Si tĂ« ishte prokurore nĂ« sallĂ«n e gjyqit disa herĂ« i tha Aristidh KolĂ«s se je armik dhe ti kĂ«rkon ti sjellĂ«sh shqiptarĂ«t kĂ«tu pĂ«r ta bĂ«rĂ« GreqinĂ« ShqipĂ«ri. NĂ« atĂ« emision nĂ« “SKAI”  ajo foli me urrejtje nacionale e histerizĂ«m ndĂ«rsa udhĂ«heqĂ«si arvanitas ruajti gjakftohtĂ«sinĂ« dhe e pĂ«rballoi situatĂ«n me dinjitet. NĂ«n influencen e saj, natĂ«n nĂ«pĂ«r muret e AthinĂ«s u shkrojtĂ«n parulla "Aristidh Kola nĂ« litar!".
Kjo Liana Kaneli nuk mjaftoi me kaq por e hodhi Aristidh KolĂ«n nĂ« gjyq si armik i GreqisĂ« dhe spiun i huaj.  Ja si e tregon kĂ«tĂ« situatĂ« vetĂ« Aristidh Kola( 1940-2000) nĂ« njĂ« letĂ«r dĂ«rguar njĂ« mikut tĂ« tij tĂ« Taso Karandis e qĂ« u botua pas vdekjes nĂ« revistĂ«n “Ritmi i SalaminĂ«s”:
"ShumĂ« miq mĂ« telefonuan pĂ«r tĂ« shprehur indinjatĂ«n pĂ«r baltĂ«n qĂ« hodhi mbi mua zonja Liana Kaneli gjatĂ« emisionit televiziv nĂ« "Skaj" 5 Maj 1999, dhe mĂ« pyetĂ«n pĂ«rse e pĂ«rballova me qetĂ«si, kur duhej tĂ« kundĂ«rsulmoja... 
  MiqtĂ« e mi, mos u mĂ«rzisni e mos u hidhĂ«roni pĂ«r kĂ«tĂ«, sepse "e drejta del, vjen kur ti vijĂ« ora…".
  E kam dashur dhe e dua vendin tim, por dashuria ime nuk Ă«shtĂ« me fjalĂ« por me veprat e mia, tĂ« cilat do tĂ« kujtohen kur balta e zonjĂ«s…Kaneli tĂ« kalojĂ« nĂ« harresĂ«n e shekullit. Kam preferuar gjithmonĂ« tĂ« shkoj kundra rrymĂ«s e jo tĂ« shkoj nga shkon rryma dhe fryjnĂ« erĂ«rat . Nuk jam lĂ«pirĂ« e nuk kam puthur kurrĂ« kĂ«mbĂ«t e pĂ«rmjera dhe pĂ«r kĂ«tĂ« e paguaj shtrenjtĂ« dhe nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pĂ«rditĂ«shme me nderin, dinjitetin dhe lirinĂ« time... 

Aristidh Kola
Jo mĂ« kot ne shqiptarĂ«t qĂ« kemi jetuar emigrantĂ« nĂ« Greqi dhe e dimĂ« mirĂ« urrejtjen e saj ndaj shqiptarĂ«ve gjithashtu  simpatinĂ« pĂ«r krimet e pĂ«rbindĂ«shme tĂ« falangave kriminale serbe ndaj shqiptarĂ«ve tĂ« KosovĂ«s,  e kemi quajtur  Liana Kanelin kuçka e Millosheviçit. Dhe mjerisht kjo lapĂ«rdhare televizionesh greke qĂ« Ă«shtĂ« dhe deputete komuniste nĂ« parlamentin grek na del tĂ« jetĂ« me origjinĂ« arvanite nga njĂ« fshat qĂ«,  siç shkruan studiuesi Arben Llalla,  ku nuk ka as dhe njĂ« familje greke , por tĂ« gjithĂ« arvanitas, arbĂ«rore, pra shqiptarĂ«.
QĂ« tĂ« kthehemi aty ku e nisĂ«m , e kam parĂ« disa herĂ« skenĂ«n  televizive, ku deputeti i ri ekstremist grek , njĂ« farĂ« kĂ«ngĂ«tari, Ilia Kacidhiaris qĂ«llonte sa i hante krahu deputeten e paprinciptĂ« Liana Kaneli, e  mendja mĂ« shkonte tek miku im i ndjerĂ« Aristidh Kola, i sulmuar egersishti e i akuzuar si tradhtar  prej saj e,  njĂ« vit mĂ« pas,  i vrarĂ« prej qarqeve tĂ« ndĂ«rsyera shoveniste greke, e thosha:
- Të gjitha në këtë botë lahen, miku im. Të gjitha!

Deputetja komuniste Liana Kaneli e qëlluar nga votuesit e majtë me kupa kosi.

Xhirimi ne kete Link:: http://youtu.be/vfvH4SypT64